Μικρόβιο καταστρέφει τις καστανιές στη Θεσπρωτία: “Θύμα” του είναι και ένα από τα αρχαιότερα δένδρα της περιοχής στο χωριό Πολύδροσο Σουλίου (φωτό).
Η ασθένεια του έλκους της καστανιάς έχει πλέον εξαπλωθεί στη Θεσπρωτίακαι προκαλεί σοβαρές απώλειες σε δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά πρεμνοφυή καστανοδάση.
Η ασθένεια αυτή θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτική και προκαλείται από τον μύκητα Cryphonectria (Endothia) parasitica, ο οποίος εισέρχεται στο δέντρο κυρίως από πληγές του φλοιού και γενικότερα από σημεία στα οποία ο φλοιός εμφανίζει ασυνέχειες όπως τομές κλάδευσης, διχάλες, σημεία τριβής κλαδιών,  φαγώματα εντόμων, χτυπήματα από χαλάζι κ.α. Στο σημείο προσβολής ο φλοιός νεκρώνεται και σε νεαρά δένδρα ή κλαδιά γίνεται πορτοκαλέρυθρος έως καστανός.
Στα σημεία προσβολής ο μύκητας προκαλεί έλκη, τα οποία νεκρώνουν τα κλαδιά. Στις περιπτώσεις που το έλκος περιβάλλει τον κορμό, τότε το επάνω από αυτό τμήμα του δένδρου νεκρώνεται.
Η καταπολέμηση γίνεται μόνο βιολογικά, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική χημική μέθοδος. Η βιολογική καταπολέμηση πραγματοποιείται με τοποθέτηση μολύσματος, που αποτελείται από φυσικά υπομολυσματικά (προσβεβλημένα με ιό του γένους Hypovirus) στελέχη του μύκητα Cryphonectria parasitica, περιμετρικά των ελκών.
Στη συνέχεια ο ιός μεταφέρεται από το μόλυσμα στο μολυσματικό στέλεχος που προκαλεί το έλκος και  σταματά την αύξησή του. Το δένδρο παράγει τραυματικό ιστό και επουλώνει το έλκος.
Η επέμβαση στα πρεμνοφυή καστανοδάση γίνεται σε τουλάχιστον 2 δένδρα/στρ. και η μέθοδος καταπολέμησης βασίζεται στη φυσική μετάδοση των υπομολυσματικών στελεχών, ενώ στους καστανεώνες συνιστάται η τοποθέτηση μολύσματος στα έλκη όλων των δένδρων κάθε καστανεώνα.
Η ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
Κάτοικος του Πολυδρόσου Σουλίου αναφέρει: “Είναι μια από τις παλαιότερες καστανιές , όχι μόνο του χωριού μας, αλλά και όλης της περιοχής , ηλικίας εκατοντάδων ετών. Αυτός λοιπόν ο γίγαντας είναι εμφανές ότι ψυχορραγεί, πληγωμένος βαριά από την ασθένεια “έλκος της καστανιάς”, που έκανε την εμφάνισή του και στα μέρη μας.
Το δένδρο ξηραίνεται τμηματικά σε όλα τα υπέργεια τμήματά του και τελικά πεθαίνει , τα νεότερα σε 3-4 χρόνια, τα πιο ηλικιωμένα ίσως αντέξουν το πολύ 10.  Ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος θεραπείας”.
katoci.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here