Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο Ασπροπάρης ή Κουκάλογο όπως είναι γνωστός ο μικρός αυτός γύπας, ήταν ένα κοινό είδος στην Ήπειρο.

Σήμερα, η θέα έστω κι ενός πουλιού απ’ αυτά αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Γενικότερα στη χώρα μας έχουν απομείνει πλέον ελάχιστα ζευγάρια. Για την εξαφάνιση του Ασπροπάρη σημαντικό ρόλο έχει παίξει φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας!

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσής τους, η Ορνιθολογική Εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους πολίτες να γνωρίσουν τους σπάνιους αυτούς γύπες μέσω εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο Πάπιγκο.

Γύπας – μετανάστης!
Ο Ασπροπάρης είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει. Κάθε άνοιξη διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο.

Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις και ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στην Ήπειρο ο Ασπροπάρης είναι γνωστός ως Κουκάλογο, μιας και, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κουβαλάει στην πλάτη του τον τεμπέλη Κούκο κατά τον ερχομό από την Αφρική.

Απειλούμενο είδος
Σήμερα είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Έχοντας υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 90% κατά τα τελευταία χρόνια, λιγότερα από 40 ζευγάρια απομένουν πλέον στα Βαλκάνια και μόλις τρία στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία, σε περιοχές που πριν λίγα χρόνια το είδος ήταν κοινό, όπως η Ήπειρος, πλέον η θέα έστω και ενός Ασπροπάρη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Κύριος ένοχος γι’ αυτή τη μείωση του πληθυσμού του συγκεκριμένου πουλιού είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί, όπως τονίζεται, μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση και έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − eleven =