ΑρχικήΉπειροςΟ δήμος Σουλίου από τους φτωχότερους σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο δήμος Σουλίου από τους φτωχότερους σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε:

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη ο δήμος Σουλίου είναι από τις φτωχότερες περιοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα χαρακτηριστικά, που ορίζουν τη φυσιογνωμία του  είναι: ο γεωργικός χαρακτήρας της πεδινής ζώνης του κάμπου της Παραμυθιάς, η έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η ιδιαίτερη ομορφιά του φυσικού τοπίου, η παράδοση και ο πολιτισμός.

Ταυτόχρονα είναι ο τόπος της λιτότητας και του μέτρου, των ήπιων ρυθμών ζωής, του απαράμιλλου περιβαλλοντικού πλούτου και της βαριάς ιστορικής παρακαταθήκης.

Ο δήμος Σουλίου, στο σταυροδρόμι των οδικών αξόνων, θα πρέπει να βρει την ταυτότητα του, να αναπτύξει τις δικές του παραγωγικές, πολιτιστικές και φυσικές πηγές.

Με βάση τα χαρακτηριστικά του δήμου, εκτιμάται ότι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη θα πρέπει να σχεδιασθεί με παρεμβάσεις σε τρία χωρικά επίπεδα, ήτοι: την πόλη της Παραμυθιάς και τον κάμπο που την περιβάλλει,  την ορεινή περιοχή των βουνών του Σουλίου και την ορεινή περιοχή των βουνών της Παραμυθιάς.

Για κάθε μια από τις περιοχές αυτές θα πρέπει να οριστούν πολιτιστικές τουριστικές διαδρομές «βιωματικής» εξερεύνησης, στις οποίες θα επιλεγούν για να ενισχυθούν  απαραίτητες υποδομές, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις οργάνωσης/συνεργασίας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για την ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων κλπ.

Ειδικότερα για την υποπεριοχή της Παραμυθιάς και του κάμπου της, θα πρέπει να παρέχεται διαρκής επιμόρφωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες και ειδικότερα τους νέους, ώστε να επιτευχθεί  η ορθολογική αξιοποίηση του κάμπου και η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής  με την κτηνοτροφία μέσω της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Τέλος, σημαντικές είναι οι «άυλες» παρεμβάσεις σε σχέση με τη δικτύωση και την ανάπτυξη των τοπικών ικανοτήτων με την ενεργή συμπαράσταση των υπηρεσιών του δήμου.

Με βάση την εμπειρία από τη διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων την προηγούμενη 25ετία, μπορεί να δομηθεί μια πρόταση αναφορικά με τη βελτίωση της διαχείρισης, την ενίσχυση της διαφάνειας και την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων για το Δήμο Σουλίου.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ύπαρξη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και δικτύων συνεργασίας και η δημιουργία  ενός νέου είδους  μοντέλου τοπικής διακυβέρνησης.

Το μοντέλο αυτό καλείται να αντιμετωπίσει τις τοπικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες με παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στα ειδικά χαρακτηριστικά του δήμου, που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και απόκτηση ανταγωνιστικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η εκπόνηση μιας μελέτης ολοκληρωμένης και αξιοβίωτης ανάπτυξης του Δήμου κι ενός στρατηγικού πλαισίου δράσεων (action plan) που θα καλύπτει τις λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες, θα ενδυναμώνει τις υποδομές και θα αναβαθμίζει το ανθρώπινο δυναμικό τους, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τους περιορισμούς της χρηματοδότησης βάσει των προτεραιοτήτων της ΕΕ και των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

 

 

 

 

katoci.blogspot.com

Τελευταία νέα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι...

Περισσότερα