Το μεγαλύτερο μέρος των Ιωαννίνων περιτριγυρίζεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους, κοιλάδες που κλείνουν μαζί με τη βλάστηση και την πανίδα ένα σύνολο άγριας ομορφιάς, μοναδική εικόνα για την Ήπειρο.

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ηπείρου και διαιρεί τον νομό σε δύο ενιαία τμήματα, βόρεια και νότιά του, ενώ ενώνει μεσευρωπαϊκά και μεσογειακά γεωγραφικά, κλιματικά και οικολογικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία πολλές ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα.

Αυτή η ζώνη συνδυάζει το ζεστό και ήπιο μεσογειακό με το βροχερό και μεσευρωπαϊκό κλίμα. Μεγάλες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και καταιγίδες το καλοκαίρι. Οι χιονοπτώσεις παλαιότερα ήταν έντονες και κάλυπταν το έδαφος αρκετές μέρες, τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και λιγότερο χιόνι.

Η κατάσταση του φετινού Νοεμβρίου ήταν πρωτοφανής για τα Ιωάννινα, καθώς καταγράφηκαν μόλις οκτώ χιλιοστά βροχής, δηλαδή λιγότερο από 5% της μηνιαίας τιμής, αφού η μέση βροχόπτωση του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 170 χιλιοστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ξηρός από τότε που υπάρχουν καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

Aτμοσφαιρική κυκλοφορία
Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία καθ’ όλο σχεδόν τον Νοέμβριο παρουσίασε μια εμμονή (persistance), με έναν αντικυκλώνα να βρίσκεται πάνω από την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο οποίος δεν επέτρεπε στα βροχοφόρα συστήματα να έρθουν στην Ελλάδα από τη Δύση, ώστε δώσουν βροχές στην Ήπειρο, αλλά τα ανάγκαζε να κινούνται σε πιο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Ο Νοέμβριος του 2020 άφησε στη δεύτερη θέση τον μέχρι χθες πιο ξηρό Νοέμβριο, αυτόν του 2011, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 13 χιλιοστά βροχής. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος φαίνεται πως μπαίνει με άλλες διαθέσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα, που παρακολουθεί και καταγράφει τα επίπεδα βροχής που έπεσαν.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here