Ο κύβος ερρίφθη και πλέον οι εξελίξεις δρομολογούνται για δημιουργία Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και στην Άρτα.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που εμπλέκονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η απόφαση ήταν πως στην Άρτα θα δρομολογηθεί η κατασκευή δομή Φιλοξενίας για 1500 άτομα, μια απόφαση στην οποία συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, συμφώνησε «να βάλει πλάτη» όπου χρειαστεί και του ζητηθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, όμως διαφώνησε κάθετα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από εννέα ώρες κράτησαν την Πέμπτη οι συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό συναντήθηκαν και συζήτησαν με βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους.

Όπως σημείωνε ρεπορτάζ από το ethnos.gr, η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από την σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κάθετα αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Που θα γίνει hotspot στην Άρτα
Όπως ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα και η ΗΧΩ ΤΗΣ ΆΡΤΑΣ, είχε προηγηθεί την Τετάρτη μια μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας αρμόδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδη και Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Στις συζητήσεις που έγιναν την Πέμπτη με αυτοδιοικητικούς σε ότι αφορά την Ήπειρο, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζητά την δημιουργία δομής μαζικής φιλοξενίας κοντά στην Άρτα. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, αντέδρασε επικαλούμενος πως θα πρέπει να τηρηθεί το 1% κι ότι δεν μπορεί ο Δήμαος Αρταίων να «αντέξει» την φιλοξενία 1500 ατόμων, αλλά ζήτησε να γίνουν δομές σε κάθε δήμο, ανάλογα με το ποσοστό που πρέπει να φιλοξενήσει, λέγοντας πως στο Δήμο Αρταίων πρέπει να φιλοξενηθούν –με βάση τον πληθυσμό- όχι πάνω από 400 άτομα.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων, συσκέψεων και συζητήσεων για τον τόπο εγκατάστασης.

Από τη δική του πλευρά ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, δεν έφερε καμία αντίρρηση για τη δημιουργία Δομή Φιλοξενίας για 1500 άτομα στην Άρτα, ευθυγραμμιζόμενος με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, συμφώνησε με το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου, με την προϋπόθεση πως η διαχείριση να είναι τέτοια που τα οφέλη από την φιλοξενία να κατανεμηθούν στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Καχριμάνης, δήλωσε πως είναι έτοιμος να προσφέρει την αρωγή της Περιφέρειας αφού υπάρχει η εμπειρία από άλλες δομές φιλοξενίας στα Ιωάννινα και στη Πρέβεζα.

Όσο για τον χώρο που θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης μετέφερε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αρνητικές για τον ΚΕΝ, τα Κρικούκια, ενώ υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη πρόταση για άλλη περιοχή.

Όμως το κυβερνητικό επιτελείο, μάλλον ενημερωμένο για τη στάση του Δημάρχου, παρέκαμψε τις αντιδράσεις λέγοντας πως υπάρχουν δύο περιοχές, μία ιδωτική έκταση 60 στρεμμάτων δίπλα στον παράδρομο της Ιόνιας Οδού, που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο Καλαμιά, σε περιοχή Χανόπουλου, την οποία ζήτησαν για ενοικίαση, με τον ιδιώτη να φέρεται πρόθυμος να συζητήσει.

Από την άλλη, είπαν επίσης πως έχουν καταγράψει μια δημόσια έκταση, σχεδόν 300 στρεμμάτων, στον κάμπο της Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ η έκταση αυτή είναι ιδιοκτησίας ΕΘΙΑΓΕ, βρίσκεται δίπλα απ’ τις εγκαταστ΄σεις του ΤΟΕΒ Λούρου, ανάμεσα από τα χωριά Καλόβατος και Ράχη.

Τσιρογιάννης: Δεν στηρίζω!
Μετά τη σύσκεψη κι ενώ έχει δρομολογηθεί η απόφαση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, βγήκε επίσημα και δήλωσε την διαφωνία του με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: “Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών”, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών τέτοιας έκτασης, στην Άρτα και ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου λεπτομερώς.
Μας ανακοίνωσαν την δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών σε ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων (στην περιοχή Χανόπουλο, Ρόκκα, Καλαμιά) με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 μεταναστών.

Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες – δηλαδή το 1% του Δήμου μας. Αλλά, είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί «μια πόλη μέσα στην πόλη», φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μεγάλο αριθμό μεταναστών περιοχή.

Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που παρουσίασα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον Αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δεν θα το στηρίξω.»

 

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here