Τη μάχη με το καταστροφικό έντομο tuta absoluta το οποίο τα τελευταία χρόνια προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες κηπευτικών (κυρίως ντομάτας) στην περιοχή φαίνεται να κερδίζουν οι παραγωγοί της Πρέβεζας. Κι αυτό επιτυγχάνεται όχι με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών αλλά με την εγκατάσταση στο έδαφος μκροοργανισμών, οι οποίοι καταπολεμούν με βιολογικό τρόπο το έντομο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και οι παραγωγοί που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο υπογραμμίζουν ότι το καταστροφικό έντομο υποχωρεί χωρίς να επιβαρύνονται με βλαβερές ουσίες τα προϊόντα τους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι αγρότες της Πρέβεζας αναγκάζονται να διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές- ή ακόμη και να πετούν- τα προϊόντα τους αφού οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες συνεχίζονται παρά την επέλαση του κορονοϊού.

Όπως δηλώνουν στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η τιμή της ντομάτας στην καλύτερη περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά το κιλό ενώ στο “τραπέζι” των καταναλωτών φτάνουν κηπευτικά από Τουρκία, Β.Μακεδονία, Βουλγαρία και άλλες χώρες οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα δεν εφαρμόζουν τα ισχύοντα (και για την Ελλάδα) πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος αφού οι εισαγωγές γίνονται με πολύ εύκολες διαδικασίες και με αποτέλεσμα αφενός να ξεκληρίζονται οι ντόπιοι καλλιεργητές και αφετέρου στους καταναλωτές να φτάνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here