Πανηγυρικά… εκτός οποιασδήποτε προοπτικής εκτέλεσης μεγάλων έργων έχει αφεθεί η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια κι αυτό είναι κάτι που έρχεται να προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των προτάσεων για έργα που έχει υποβάλλει η Ελλάδα προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία αναγκαία για την υλοποίησή τους, κανένα δεν αφορά την περιοχή μας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για το γεγονός στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ενημέρωση για έργα
Για την πορεία αξιολόγησης των Φακέλων Μεγάλων Έργων που έχουν υποβληθεί στην Ευρ. Επιτροπή ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Σταύρο Καλογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτησή του.

Τα επί μέρους ερωτήματα που είχε θέσει ο κ. Καλογιάννης αφορούσαν τα Μεγάλα Έργα που έχουν υποβληθεί για έγκριση, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν αυτά τα έργα και πότε αναμένεται να παράγουν δαπάνες.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων στην απάντησή του, επισυνάπτοντας και σχετικό πίνακα, οι μέχρι σήμερα υποβληθέντες Φάκελοι Μεγάλων Έργων ανέρχονται σε 22, είναι συνολικού κόστους 7,3 δις ευρώ περίπου και επιλέξιμου κόστους 5,5 δις  ευρώ περίπου.

Εξ αυτών, οι 14 Φάκελοι αφορούν στη Β’ Φάση τμηματοποιημένων μεγάλων έργων, που προέρχονται από την προηγούμενη περίοδο (2007 – 2013) και οι υπόλοιποι οκτώ σε νέα έργα της τρέχουσας περιόδου. Από τους 22 Φακέλους έχουν ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε. οι 20 και αναμένεται η έγκριση και των υπολοίπων δύο. Τα είκοσι έργα παράγουν ήδη δαπάνες.

Aυτοί οι 22 Φάκελοι Μεγάλων Έργων αντιστοιχούν σε έργα ενταγμένα και χρηματοδοτούμενα, ως εξής: Έξι έργα στο ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ), ένα έργο στο ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα (ΕΠ-ΜΔΤ), 11 έργα στο ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τρία έργα στο ΠΕΠ Αττικής (ΠΕΠ ΑΤΤ) και ένα έργο στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ ΚΜ).

«Χρειάζεται επιτάχυνση…»
Σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι κινούνται ορισμένα  μεγάλα έργα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Χρειάζεται όμως επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς η τρέχουσα προγραμματική περίοδος (2014 – 2020) βαδίζει στη λήξη της και οι μέσες απορροφήσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων κινούνται χαμηλά, πολύ κάτω του 50%.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κανένας Φάκελος Μεγάλου Έργου που να αφορά την Ήπειρο δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.. Παράλληλα, παρουσιάζονται με ανάγλυφο τρόπο οι πολύ αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνταν η Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, αν λάβουμε υπόψη ότι τα 14 από τα 22 έργα αποτελούν συνέχεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και 4 Φάκελοι Μεγάλων Έργων υποβλήθηκαν από την Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη».

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ