ΑρχικήΉπειροςΠεριφέρεια Ηπείρου: Ξοδεύει αβέρτα χρήμα με απευθείας αναθέσεις στο όνομα του μεταχρωματικού...

Περιφέρεια Ηπείρου: Ξοδεύει αβέρτα χρήμα με απευθείας αναθέσεις στο όνομα του μεταχρωματικού έλκους! – Το… “πάρτι” συνεχίζεται…

Δημοσιεύθηκε:

Ιδού η ολοκληρωμένη διαχείριση των άρρωστων από μεταχρωματικό έλκος πλατάνων στην περιοχή του Λούρου…

“Έργο”… της Περιφέρειας Ηπείρου, για το οποίο δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στις πλείστες των περιπτώσεων με απευθείας αναθέσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη προς “ημέτερους” εργολάβους.

Αν τα “έργα διευθέτησης” της κοίτης του Λούρου ποταμού, τον περασμένο Νοέμβρη, δεν καταδείκνυαν τις εγκληματικές ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Καχριμάνη για την καταστροφή και γενικότερα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όταν εξολοθρεύτηκαν τόνοι ποταμίσιων ψαριών και άλλων ειδών της βιοποικιλότητας, δεν θα προξενούσε ακόμα σήμερα, κανένα ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση Καχριμάνη υποτίθεται πως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που έχει αφανίσει τους πληθυσμούς των πλατάνων από άκρου εις άκρον της Ηπείρου. Είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος που γίνεται εμφανής στις φωτογραφίες του pbnews.gr, από την περιοχή Πλατανάκια, κατά μήκος του Λούρου.

Μισοκαμμένοι κορμοί άρρωστων πλατάνων, παρατημένοι παραδίπλα άλλοι κορμοί νεκρών δέντρων ελάχιστα μέτρα από το ποτάμι, οι οποίοι σε προσεχείς έντονες βροχοπτώσεις θα παρασυρθούν από τα νερά του ποταμού αρκετά μακριά, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και άμεσα φθορές σε επιχειρήσεις και ιδιωτικές περιουσίες, κατά μήκος του ποταμού.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις, αντί να απομακρυνθούν και καούν πεσμένα δέντρα, κρίνεται ότι είναι πιο εύκολο να κοπούν άρρωστα πλατάνια και να καούν, με αποτέλεσμα να παραμένουν διάσπαρτοι κορμοί κατά μήκος του ποταμού, οι οποίοι αργά ή γρήγορα καταλήγουν μέσα στο νερό. Δεν πέρασε καιρός που μετά από έντονες βροχοπτώσεις κορμοί ταξίδεψαν χιλιάδες μέτρα στο Λούρο και έφτασαν ως το Ρωμαϊκό υδραγωγείο δημιουργώντας φράγμα που έθεσε σε κίνδυνο το ίδιο το μνημείο!

Για το συγκεκριμένο “έργο” διαχείρισης των πλατάνων, που δεν υπόκειται σε ουσιαστικό έλεγχο, συγκεκριμένες, λίγες επιχειρήσεις, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία εννοείται, εισπράττουν 25.000 ευρώ για κάθεμιά από τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις, χωρίς να υπάρχει καμία πρόοδος και βελτίωση της κατάστασης, μιας και οι δασικές υπηρεσίες δεν ελέγχουν από κοντά το έργο της διαχείρισης των πλατάνων.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα, έχουν ανατεθεί απευθείας από τον Αλ. Καχριμάνη τρία έργα με 24.800 ευρώ έκαστο (σύνολο 75.000 ευρώ). Πρόκειται για τα εξής:

“Κοπή ξερών πλατάνων προσβεβλημένων από το μεταχρωματικό έλκος στον ποταμό Λούρο από γέφυρα Ζήτα έως Πλατανάκια”

“Κοπή ξερών πλατάνων προσβεβλημένων από το μεταχρωματικό έλκος επί της ΕΟ Ιωαννίνων-Άρτας από Τέροβο έως σήραγγα Κλεισούρας”

“Κοπή ξερών πλατάνων προσβεβλημένων από το μεταχρωματικό έλκος από Πλατανάκια έως περιοχή Μπαλαμπάνη”

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς έχει δεσμευτεί πως τη συγκεκριμένη αποστολή κατά της ασθένειας των πλατάνων, θα αναλάβουν άμεσα αποκλειστικά οι δασικές υπηρεσίες. Μέχρι να γίνει αυτό πάντως, το… “πάρτι” συνεχίζεται…

Την ίδια ώρα τέλος, οι κάτοικοι της περιοχής που ζητούν από την Περιφέρεια Ηπείρου στα συγκεκριμένα έργα, να δώσει προτεραιότητα και να απομακρύνει πρώτα τα άρρωστα επικίνδυνα δέντρα, τα οποία προξενούν ή απειλούν να επιφέρουν ζημιές όταν πέφτουν πάνω σε σπίτια και περιουσίες, προτρέπονται από τους ανθρώπους της Περιφέρειας Ηπείρου να κάνουν αγωγές και μηνύσεις στους Δήμους, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις!

Τελευταία νέα

Στη φυλακή καθηγητής που βίαζε σε ανήλικη όταν έκαναν ιδιαίτερα

Ποινή φυλάκισης 33 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 53χρονο καθηγητή θετικών επιστημών, ο οποίος κρίθηκε...

Πρέβεζα: Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες

Τον χαρακτηρισμό του ως "γδάρτης" επιβεβαίωσε ο Μάρτης για την Πρέβεζα.Μετά τις λιακάδες των...

Προχωρά η διαδικασία για την καταχώρηση της ονομασίας Γαρίδα και Σαρδέλα Αμβρακικού στο Μητρώο ΠΟΠ προϊόντων

Στην έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών καταχώρησης της ονομασίας...

Ιωάννινα: 24 Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη του 28χρονου που βίαζε 4χρονο αγοράκι με την ανοχή της μητέρας του

Εν μέσω αποδοκιμασιών αποχώρησε από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων ο 28χρονος ποδοσφαιριστής ο οποίος κάθισε...

Περισσότερα

Στη φυλακή καθηγητής που βίαζε σε ανήλικη όταν έκαναν ιδιαίτερα

Ποινή φυλάκισης 33 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 53χρονο καθηγητή θετικών επιστημών, ο οποίος κρίθηκε...
Αρέσει σε %d bloggers: