Μια νέα περιβαλλοντική «βόμβα» απειλεί με καταστροφή τόσο την περιοχή της Κρύας όπου βρίσκεται ο Βιολογικός Καθαρισμός, όσο και το ευαίσθητο οικοσύστημα του ποταμού Καλαμά που τόση κακοποίηση έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και αδιαφορίας.

Ο λόγος για ζημιά που έχει υποστεί αγωγός ο οποίος μεταφέρει λύματα αποχέτευσης για επεξεργασία στον Βιολογικό. Περίπου 300 μέτρα πριν τις εγκαταστάσεις του τα λύματα βγαίνουν από τον αγωγό, ο οποίος φαίνεται πως έχει τρυπήσει σε κάποια σημεία, περνούν σε παράπλευρη τάφρο, από κει μεταφέρονται στην τάφρο της Λαψίστας και καταλήγουν, όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, στον Καλαμά!

Πού είναι η ΔΕΥΑΙ; 
Η ζημιά, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών που κινούνται καθημερινά στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων, έχει προκληθεί εδώ και αρκετές ημέρες, τουλάχιστον από την περασμένη Παρασκευή και η κατάσταση ήδη είναι πολύ άσχημη, με τη δυσωδία να το επιβεβαιώνει.

Ωστόσο, η ΔΕΥΑΙ ακόμα να… μυριστεί το πρόβλημα και ας είναι αυτό κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της!

Προφανώς έχει πολύ σημαντικότερα θέματα να λύσει και δε μένει χρόνος για επιτήρηση του δικτύου αγωγών της στο Λεκανοπέδιο που θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της επιχείρησης ώστε να προλαβαίνει προβλήματα όπως αυτό της συγκεκριμένης διαρροής, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.

Οικολογική επιβάρυνση 
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι άγνωστα στην περιοχή της Κρύας – Λαψίστας.

Χειρότερο όλων υπήρξε η επί μήνες εναπόθεση λυματολάσπης σε εκτάσεις γύρω από τον Βιολογικό, ποσότητες της οποίας κατέληγαν επίσης στις παρακείμενες τάφρους.

Τώρα, η διαρροή λυμάτων από τον αγωγό της ΔΕΥΑΙ προκαλεί οικολογική επιβάρυνση της περιοχής αλλά και του Καλαμά, τελικού αποδέκτη των συγκεκριμένων νερών.

Καλό θα ήταν λοιπόν η ΔΕΥΑΙ να φροντίσει άμεσα για την αποκατάσταση της βλάβης. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη…

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ