ΑρχικήΉπειροςΤην παραβίαση των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο Πάπιγκο και...

Την παραβίαση των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο Πάπιγκο και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Δημοσιεύθηκε:

Την παραβίαση των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο Πάπιγκο και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών για αυτό καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΑΝΙΜΑ», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)», «Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης», «Καλλιστώ», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων».

Όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις, οι τοπικές αρχές (δήμος Ζαγορίου) προσπαθούν να διευρύνουν παράνομα τα όρια του παραδοσιακού οικισμού «εν τοις πράγμασι», παρότι αυτά είναι σαφή από το 1990 και η οικοδόμηση εκτός αυτών σημαίνει οικοδόμηση στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

«Εδώ και μήνες, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής δύο οικιών,  εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής έχουν απευθυνθεί, εδώ και μήνες, στις αρμόδιες Αρχές, ζητώντας την παρέμβασή τους για αποκατάσταση της νομιμότητας. Το θέμα αναδείχθηκε καταρχάς από την Τοπική Επιτροπή της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)» Ζαγορίου και σε συνέχεια με επιστολή της ΕΛΛΕΤ προς τον Δήμο Ζαγορίου σταμάτησε η παράνομη διαδικασία αλλαγής του ορίου οικισμού, που είχε αρχίσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, οι Αρχές μέχρι τώρα έχουν επιδείξει σκανδαλώδη αδράνεια και αδιαφορία με συνέπεια την προσβολή κάθε έννοιας νομιμότητας και την υποβάθμιση του συνταγματικά προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος», αναφέρουν.

Όπως υποστηρίζουν, οι δήμος έχει αυθαίρετα στείλει τα «διευρυμένα» όρια του οικισμού στο κτηματολόγιο για τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, η πολεοδομία Ιωαννίνων εξέδωσε οικοδομικές άδειες με βάση τα όρια αυτά ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε παράτυπα στην χαλικόστρωση δρόμου.

«Παράλληλα, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, που έχουν ενημερωθεί, αδρανούν επιδεικτικά και δεν έχουν ακόμα εκτελέσει τα κατά νόμο καθήκοντά τους για διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων και έλεγχο των παραβατών.

Εξαίρεση αποτελεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)», καταλήγουν.

Να σημειωθεί ότι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ανάκληση των δύο επίμαχων οικοδομικών αδειών στο Πάπιγκο, υποστηρίζοντας ότι παράνομα εκδόθηκαν εντός του πυρήνα του πάρκου.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα και η «Κ» με εκτενές ρεπορτάζ της (21.3.2022), σημειώνοντας την άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να ελέγξει τα καταγγελλόμενα για τις οικοδομικές άδειες και να επιβάλλει κυρώσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου που διαπιστωμένα έχει παραβιάσει τη νομοθεσία.

Ο αντίλογος
Η «Κ» ζήτησε από τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο να σχολιάσει την ανακοίνωση των οργανώσεων. «Η άδεια εκδόθηκε από την πολεοδομία Ιωαννίνων, όπου υπαγόμαστε, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα. Αυτό κατέθεσα και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων που με κάλεσε πριν από λίγες ημέρες για αυτή την υπόθεση».

Ο κ. Σουκούβελος παραδέχεται ότι είχαν στείλει τα «διευρυμένα» όρια του οικισμού για την κατάρτιση των δασικών χαρτών, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Και υποστηρίζει ότι τα όρια του οικισμού πρέπει να διευρυνθούν καθώς υπήρχαν προφανή λάθη.

Ομοίως, στο εκτενές ρεπορτάζ της «Κ», η πολεοδομία Ιωαννίνων είχε υποστηρίξει ότι οι οικοδομικές άδειες βρίσκονταν εκτός των ορίων του οικισμού, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ότι ο δρόμος διανοίχθηκε «στο πλαίσιο των προβλεπόμενων δράσεων πολιτικής προστασίας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι «οι απαντήσεις που έχουμε από την υπηρεσία δόμησης, από τον δήμαρχο και την περιφέρεια συνηγορούν στο ίδιο σημείο: ότι το οικόπεδο στο οποίο ανεγείρονται οι οικοδομές βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού».

Τέλος ο εφοπλιστής ο οποίος έχει εκδώσει τις άδειες για να ανεγείρει δύο κτίρια στο Πάπιγκο, Αντώνης Λαιμός, είχε σε συνέντευξή του στην «Κ» υποστηρίξει ότι έχει λάβει όλες τις νόμιμες εγκρίσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ερωτώμενος τι θα πράξη σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι όντως τα υπό κατασκευή κτίρια βρίσκονται εκτός των ορίων του Πάπιγκου και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, είχε ξεκαθαρίσει ότι αν αυτό αποδειχθεί δικαστικά, τότε θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες και θα επαναφέρει το οικόπεδο στην προτέρα κατάσταση.

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: