Εξαπατούν τους καταναλωτές με μεγάλα θύματα τους αγρότες…
Τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει για τον εορτασμό του Πάσχα και ήδη η αγορά άρχισε να προετοιμάζεται για την «υποδοχή» του.
Αν και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επαναλαμβάνεται το ίδιο «μοτίβο» πως: «υπάρχει επάρκεια αγαθών και προϊόντων», εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι πόσα από αυτά τα «αγαθά και τα προϊόντα», είναι ελληνικά, πόσα εισαγόμενα και πόσα «ελληνοποιημένα».
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, στην πράξη δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα και οι έλεγχοι που γίνονται, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο, το πρόβλημα να μεγεθύνεται, οι επιτήδειοι να «θησαυρίζουν», οι καταναλωτές να εξαπατώνται διπλά και ως προς την τιμή και ως προς την προέλευση και βέβαια οι αγρότες μας να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο με την παραγωγή τους απούλητη ή να υποχρεώνονται σε εξευτελιστικές τιμές.
Έξαρση και λόγω Πάσχα
Φέτος φαίνεται να υπάρχει έξαρση των «ελληνοποιήσεων» νωπών αγροτικών προϊόντων, καθώς συν τοις άλλοις το Πάσχα είναι πρώιμο και ο καιρός δεν ευνοεί εκείνα τα είδη που έχουν ζήτηση αυτές τις ημέρες, όπως πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, φρούτα κ.α.
Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα «εισαγόμενα» αρνιά, τα οποία ρίχνουν κατακόρυφα τις τιμές των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων όπως τόνιζε σε ρεπορτάζ του ο «Πρωινός Λόγος» σε πρόσφατο δημοσίευμά του.
Εκτός από αρνιά, εισαγωγές γίνονται και σε βοδινά και χοιρινά κρέατα, για τα οποία επίσης κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι αρκετές ποσότητές τους καταλήγουν στο «τραπέζι» μας ως… ελληνικά.
Πλήγμα για τη Χρυσοβίτσα
Ήδη στην Κρήτη, έχει προκληθεί σάλος από την αποκάλυψη ότι στην αγορά της πωλείται πατάτα από την Τουρκία και την Αίγυπτο, ως πατάτα Μεσσαράς, Λασιθίου ή Νάξου.
Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας και ιδίως η «ελληνοποίησή» της έχει άμεσες επιπτώσεις και στην τοπική μας παραγωγή, καθώς παραμένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες της ιδιαίτερα ποιοτικής πατάτας Χρυσοβίτσας, ενώ και η τιμή της έχει κατρακυλήσει και μετά βίας καλύπτει το κόστος, στην περίπτωση βέβαια που βρεθούν αγοραστές.
Οι παραγωγοί της Χρυσοβίτσας μάλιστα, εκτός των «ελληνοποιήσεων», έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν περιστασιακά άτομα που πουλάνε πατάτες (και άλλα αγροτικά προϊόντα) σε πόλεις ή και σε σημεία κεντρικών οδικών αξόνων, αναφέροντας «ψευδώς» ότι η προέλευσή τους είναι από τη Χρυσοβίτσα.
Τα γαλακτοκομικά
Οι «ελληνοποιήσεις» δεν αφορούν μόνο την πατάτα, αλλά δεκάδες άλλα αγροτικά προϊόντα, σε σημείο κανείς να μην ξέρει τελικά τι τρώει. Άλλωστε ένα θέμα των ημερών, αφορά και τις εισαγωγές γάλακτος από ξένες χώρες.
Κι αν μεν τα προϊόντα «Δωδώνης» και των άλλων Ηπειρωτικών τυροκομικών μονάδων, παράγονται από ντόπιο γάλα, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει (ή δεν έχει και το χρόνο να «ψάξει τα ψιλά γράμματα»), για να δει από πού προέρχεται η πρώτη ύλη στα γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ.
Αν και για τα προϊόντα αυτά δεν τίθεται θέμα δημόσιας Υγείας, η ποιότητα και η ελληνικότητα της πρώτης ύλης, είναι εκείνη στηρίζει το εισόδημα του έλληνα και ειδικότερα για μας του ηπειρώτη κτηνοτρόφου.
Ένα άλλο προϊόν που επίσης πλήττεται- αν και σε μικρότερο βαθμό- είναι το μέλι, καθώς στην αγορά της Ηπείρου διατίθενται -σύμφωνα με παραγωγούς- μέλι κυρίως από την Αλβανία που «πλασάρεται» ως Ελληνικό, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την προέλευσή του.
Τα φυτοφάρμακα
Το θέμα των εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες, έχει και μια άλλη παράμετρο που συναρτάται με τη Δημόσια Υγεία.
Όπως υποστηρίζουν παραγωγοί, σε αυτές χρησιμοποιούνται ακόμη ισχυρά φυτοφάρμακα, τα οποία στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απαγορευθεί για τις βλαβερές συνέπειες που έχουν για την Υγεία.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που έχει απαγορευτεί η εισαγωγή φυτοφαρμάκων και από τη γειτονική Αλβανία.
Πριν ένα χρόνο περίπου είχε γίνει και σύλληψη Αλβανού στα σύνορα για παράνομη εισαγωγή φυτοφαρμάκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων διατίθενται μόνο εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Εκείνο που πρέπει να προσέχουν όσοι ασχολούνται με καλλιέργειες, είναι να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων που με το δέλεαρ της χαμηλής τιμής, «πασάρουν» φυτοφάρμακα «εισαγόμενα».
Δεν έχουν τέλος οι «ελληνοποιήσεις»
Οι «ελληνοποιήσεις» δεν σταματούν ούτε και εξαντλούνται στα αγροτικά προϊόντα.
Αφορούν δεκάδες άλλα είδη, μέχρι όπως π.χ. τα ασημικά και τα χρυσαφικά, που έχουν πλήξει καταλυτικά τη Γιαννιώτικη ασημουργία.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τα αγροτικά προϊόντα μπαίνουν στο τραπέζι και καταναλώνονται από μικρούς και μεγάλους, που δεν ξέρουν τελικά τι βάζουν στο στόμα τους.
Ελλιπείς έλεγχοι
Το φαινόμενο θα είχε εκλείψει αν υπήρχαν αποτελεσματικοί έλεγχοι και αν βεβαίως δεν υπήρχαν ασυνείδητοι έμποροι, οι οποίοι προμηθεύονται ελάχιστες εγχώριες ποσότητες και στη συνέχεια με «βιτρίνα» τα τιμολόγια αυτά διακινούν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων.
Τα τελευταία χρόνια μια πρόσθετη δυσκολία αντιμετώπισης του φαινομένου της διακίνησης προϊόντων «μαϊμού» είναι οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου που λειτουργούν σε 130 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΑΣ Μάρκος Μποντούρι, οι ζώνες χρησιμοποιούνται πλέον από εγκληματίες που διακινούν παράνομα προϊόντα- μαϊμού.
Ερώτηση Λ. Αυγενάκη
Εξηγήσεις, αλλά και μέτρα για τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών προϊόντων ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Γραμματέας της ΠΕ της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κάνει λόγο «για αθρόες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα αποτελούν δυνητικά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Επισημαίνει ότι είναι ανεπαρκείς οι έλεγχοι και ζητά από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας- Ανάπτυξης ενημέρωση για το πώς σχεδιάζουν να πατάξουν το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων», για το πώς διασφαλίζεται η δημόσια υγεία από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και για τον σχεδιασμό που έχουν για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ