Μείωση του ενοικίου κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουν οι πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Δικαιούχοι για το συγκεκριμένο μέτρο είναι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και μετά τις 16 Δεκεμβρίου, όπως:

κινηματογράφοι
επιχειρήσεις στον τομέα του πολιτισμού
της εστίασης
της νυχτερινής διασκέδασης
του τουρισμού
τα γυμναστήρια και γενικότερα επιχειρήσεις αθλητισμού
τις μεταφορές
και όλα τα εμπορικά καταστήματα είτε λειτουργούν με το σύστημα του click away είτε όχι, καθώς όλα τα εμπορικά κασταστήματα νοούνται ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση ενοικίου για Ιανουάριο – Φεβρουάριο , ισχύει «ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο».  «Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δικαιούνται και μείωση ενοικίου 40% για τον Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους θα λάβουν αποζημίωση από το κράτος στο 60% του συνολικού ενοικίου απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι ενοικιαστές θα τους καταβάλουν το 20%, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου.

Σύμφωνα με το μέτρο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν χρηματικά με το 60% από το κράτος επί του ονομαστικού μηνιαίου ενοικίου και όχι επί των ζημιών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, για τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Στην ουσία οι ιδιοκτήτες θα «χάσουν» για το δίμηνο αυτό το 20% επί της ονομαστικής αξίας των ενοικίων.

Για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, η έκπτωση παραμένει, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στα σημερινά της επίπεδα, δηλαδή στο 40% και για το διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται σε αναστολή.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ