Τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και αντίστοιχου ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κινητικότητα στο ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται και με την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβραδύνει, κατά το δυνατόν, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό, τόσο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όσο και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον. Για το πρώτο υπάρχει ενδιαφέρον από τον αμερικανικό παράγοντα που ήδη το χρησιμοποιεί για τη μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Για την Ηγουμενίτσα μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι (που ελέγχει μεταξύ άλλων και την Minoan Lines).

Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να ακολουθήσει και στην περίπτωση των οργανισμών λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας το μοντέλο του ΟΛΠ και ΟΛΘΟΛΘ 0,00%, δηλαδή την πώληση του 67% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε ψηφίσει, στις αρχές του 2019, ρύθμιση με την οποία δεν επιτρέπονταν η πώληση ποσοστού στα δέκα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια, αλλά μόνο η παραχώρηση είτε το συνόλου του λιμανιού, είτε επιμέρους δραστηριοτήτων (π.χ. μαρίνα, εμπορευματικός σταθμός, κ.λπ.).

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει και τα έργα που θα αναβαθμίσουν το ρόλο του λιμανιού, όπως η σύνδεση με τον οδικό άξονα της Εγνατίας και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος Αλεξανδρουπολη – Ορμένιο.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως το έργο σύνδεσης με Εγνατία Οδό θα χαρακτηριστεί «εθνικής σημασίας» και θα προχωρήσει με το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, δηλαδή με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Πρόκειται, είχε δηλώσει ο κ. Καραμανλής, για απόφαση που είναι «ενδεικτική της ξεκάθαρης διάθεσης που έχει η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ