Την υλοποίηση του έργου “Βελτίωση και αποκατάσταση οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας” από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης ενέκρινε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του τεμένους και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του και την συντήρηση διακόσμου του τεμένους , ενώ τις εργασίες θα εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Έχουν ήδη εγκριθεί αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση του τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η μελέτη συντήρησης για την καταγραφή δομικών υλικών (λίθων και κονιαμάτων) του διακόσμου του μνημείου.

Το συνολικό ποσό των εργασιών ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και κατασκευή νέων χώρων υποδοχής και υγιεινής.

Το Ιμαρέτ, βρίσκεται κοντά στην Γραμμενίτσα Άρτας και κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ