ΑρχικήΉπειροςΠρέβεζα: Ένας νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός απειλεί την καλλιέργεια ντομάτας και...

Πρέβεζα: Ένας νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός απειλεί την καλλιέργεια ντομάτας και πιπεριάς

Δημοσιεύθηκε:

Την προσοχή των παραγωγών της περιοχής εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας με θέμα την εμφάνιση ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου ιού για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Γιάννης Αυγέρης πρόκειται για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας που έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου αλλά πλέον και στη χώρα μας.

Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπτώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.

Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να:

•Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.

•Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

•Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο.

•Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.

•Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσης.

Τελευταία νέα

Οριστικό τέλος στην προοπτική της σιδηροδρομικής γραμμής Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα έβαλε ο Πρωθυπουργός

Οριστικό τέλος στην προοπτική της σιδηροδρομικής Εγνατίας με τη γραμμή Ηγουμενίτσα – Γιάννενα –...

Σοκαριστική υπόθεση: 78χρονος βίαζε τη 16χρονη βαφτισιμιά του – Της έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον ίδιο της τον νονό στη Χαλκιδική έρχεται στο φως. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς...

Ακρίβεια: «Δεν θα ξαναδούμε φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο στην Ελλάδα», λέει η πρόεδρος βενζινοπωλών

«Φωτιά» παραμένει η ακρίβεια στα καύσιμα με σφραγίδα Μητσοτάκη, τη στιγμή που η τιμή...

Αυτός είναι ο προπονητής Τάε Κβον Ντο που ασέλγουσε σε ανήλικες – Οι πράξεις του ήταν ιδιαίτερα βάναυσες και επώδυνες

Αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση της σύλληψης του προπονητή Τάε Κβον Ντο, Α. Δ., για κατά...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: