Την έγκριση της τεχνικής έκθεσης συντήρησης του ηλιακού ρολογιού του κωδωνοστασίου του Αγίου Χαραλάμπους στην Πρέβεζα, έδωσε η αρμόδια υπηρεσία Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με αυτή, πριν τις εργασίες θα γίνει πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον χρωματισμό των εγχάρακτων μερών του ρολογιού καθώς και την τοποθέτηση ωροδείκτη και την σωστή θέση του λίθινου δίσκου.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκο Καράμπελα, το ηλιακό ρολόι τοποθετήθηκε στο μέσον περίπου της τελευταίας οθωμανικής περιόδου της Πρέβεζας (1820-1912) στη νότια όψη του πύργου του ρολογιού.

Η λίθινη στρογγυλή πλάκα του ηλιακού ρολογιού έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και είναι στηριγμένη στο νότιο τοίχο του πύργου με τρεις μεταλλικές ντίζες, οι οποίες μαζί με τη χρήση μπουλονιών ρύθμισαν την καθετότητα του ρολογιού.

Μία τέταρτη μεταλλική βέργα στο κάτω μέρος του δίσκου έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα.

Η σκιά που δημιουργούταν από τον μεταλλικό γνώμονα του ρολογιού, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα αλλά ήταν τοποθετημένος κάθετα στην επιφάνεια της πλάκας και παράλληλα με τον άξονα της γης, έδειχνε την ώρα με την βοήθεια διαγράμματος που είναι χαραγμένο πάνω στην επιφάνεια της πλάκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ