Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκονται τα ταβερνάκια – ουζερί στα στενά της παραλίας της Πρέβεζας, καθώς οι αποστάσεις που πρέπει να τηρηθούν από την 1η Ιουνίου λόγω Κορωνοϊού κάνουν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ το ένα τραπέζι από το άλλο θα πρέπει να έχει απόσταση δύο μέτρων. Παράλληλα, η αντιστοιχία ανά άτομο στους εξωτερικούς χώρους θα είναι ένας ανά 3 τ.μ.

Στα στενά σοκάκια της Πρέβεζας και με τον τρόπο που είναι κτισμένα τα μαγαζιά, τα παραπάνω μέτρα είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν, εάν υπολογίσει κανείς ότι η απόσταση του ενός καταστήματος από το άλλο δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα, μαζί τα τραπεζοκαθίσματα είναι ζήτημα να περισσεύει μεταξύ τους μια απόσταση μισού μέτρου για να μπορεί περπατήσει ο κόσμος.

Με αυτά ως δεδομένα, η κάθε ταβέρνα ή το ουζερί, είναι ζήτημα εάν θα μπορούν να δουλέψουν με τρία ή το πολύ τέσσερα τραπέζια, κάτι που σημαίνει οικονομικό πλήγμα και πολύ πιθανόν μείωση προσωπικού.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που σκέφτονται να διατηρήσουν κλειστά τα καταστήματά τους καθώς τα έξοδα θα είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα. Άλλωστε οι υποχρεώσεις που έχουν μείνει ακάλυπτες λόγω της αναστολής λειτουργίας έχουν διογκωθεί.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται το σενάριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα.

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους.

Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους Δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης εξαιτίας των μέτρων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ότι «ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Μπορεί σε περιπτώσεις όπως για τα καταστήματα της παραλίας της Πρέβεζας να εξυπηρετούν οι παραπάνω προτάσεις, , όμως για την εστίαση στα στενά της αγοράς που τα καταστήματα δεν βρίσκονται δίπλα σε ανοιχτούς χώρους (όπως πλατείες) το πρόβλημα δεν λύνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν στις 18 Μαϊου. Οι ιδιοκτήτες ευελπιστούν πως η Πολιτεία θα δώσει λύσεις, ειδάλλως μοιάζει αμφίβολο να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι.

 

 

Τοπκή Φωνή Πρέβεζας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here