Σε συζήτηση και διαμόρφωση πρότασης σχετικά με τη λειτουργία των δομών στέγασης προσφύγων στην Ήπειρο προχώρησε στην τελευταία της δια περιφοράς συνεδρίαση η ΠΕΔ Ηπείρου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η χώρα μας οι Δήμοι βρίσκονται από την πρώτη μέρα στην “πρώτη γραμμή” της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων που υπάρχουν σήμερα στην Ηπειρο (Κατσικά Ιωαννίνων, Φιλιππιάδα Ζηρού, Δολιανών Πωγωνίου και Αγία Ελένη Δήμου Ζίτσας) υπάρχουν αρκετά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων πρέπει να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εντός των δομών σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού.

Το μέλος της ΠΕΔ Ηπείρου Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο email που έστειλε ανέφερε ότι στις δομές που λειτουργούν στην Περιφέρεια καθώς και στα ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης του Δήμου υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Επιπλέον ο κ.Γεωργάκος ζήτησε να προβλεφθεί και ειδική διαχείριση εισόδου-εξόδου από τα ξενοδοχεία ειδικά προς τα καταστήματα τροφίμων για αποφυγή συνωστισμού.

Μετά τη διαλογική συζήτηση τα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ Ηπείρου ενέκριναν ένα πλαίσιο προτάσεων σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υπάρχει σε 24ωρη βάση φύλαξη στις δομές , να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης σε αυτές, να υπάρξει ενίσχυση των κέντρων με πρόσθετους οικίσκους έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, να υπάρξει απογευματινή εργασία των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις δομές και επιπλέον να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης και κοινοποίηση στους Δήμους που εδρεύουν οι δομές.

Επίσης να γίνει διαχείριση εισόδου-εξόδου από τα ξενοδοχεία ειδικά προς τα καταστήματα τροφίμων για αποφυγή συνωστισμού, να μοιραστούν είδη ατομικής προστασίας στους διαμένοντες και να μην ενισχυθούν αυτές με περαιτέρω αριθμό προσφύγων.

Η ΠΕΔ Ηπείρου μάλιστα θα συντάξει και θα αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here