Για την ακρίβεια των σιτηρών που μετακινείται στο ψωμί και τα είδη που βρίσκουμε στους φούρνους μίλησε ο πρόεδρος σωματείου αρτοποιών Άρτας Γιώργος Σούλης στο Prisma 91,6.

Στο ερώτημα αν οι φούρνοι έχουν αποθέματα από αλεύρι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές, απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό,  “διότι θέλουμε να έχουμε πάντα φρέσκα αλεύρια στις αποθήκες μας, καθώς συνήθως οι αρτοποιοί της περιοχής μας και όλης της Ελλάδας ανά δύο με τρεις εβδομάδες ανανεώνουμε τις πρώτες ύλες για θέματα ασφάλειας και ειδικά από φέτος, συγκεκριμένα στα τέλη του Σεπτέμβρη ξεκίνησαν σταδιακά οι αυξήσεις στα σιτηρά, καθώς και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως είναι το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, στο σουσάμι, μαγκιές και σε ότι έχει να κάνει με τη δική μας πρωινή ασχολία, καθώς όλα έχουν αυξηθεί περίπου 15 με 40%.”

Στο ερώτημα εάν η χώρα μας μπορεί να έχει αυτάρκεια στα σιτηρά, απάντησε πως αυτό δεν γίνεται, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα παράγεται περισσότερο σκληρό σιτάρι πού γίνεται το χωριάτικο του ψωμί και εκεί είχαμε πάντα επάρκεια.

Πλέον όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα ψωμιά και εισαγωγή είναι αναγκαστική και από όσο γνωρίζω εισάγουμε από την Ρωσία και την Ουκρανία που είναι μέσα από τις μεγαλύτερες χώρες που παράγουν σιτηρά και σε άσπρο αλεύρι, σίκαλης και ολικής.

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που παράγουν σιτηρά και εκεί θα παιχτεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν θα έρθει το καλοκαίρι και θα αναγκαστούμε να ψάξω από κάποια άλλη χώρα, εκεί όποιος προλάβει πρόλαβε και λογικά οι πιο δυνατές χώρες, όπως είναι η Ιταλία με την παραγωγή ζυμαρικών, που είναι παραδοσιακά μία μεγάλη παγκόσμια δύναμη μπορεί να αγοράσει τα σιτηρά σε μεγαλύτερες τιμές για να κάνει τη δουλειά της.

Για αυτό το λόγο οι ανατιμήσεις στα άλευρα ξεκίνησα νωρίτερα σε μας, καθώς οι εισαγωγείς δεν μπορούσα να βρουν φθηνότερες πρώτες ύλες.”

Σύμφωνα με τον κύριο Σούλη η αύξηση που θα επικρατήσει στο ψωμί θα είναι περίπου στο 10%-15%. Δηλαδή εάν έχει ένα ευρώ η φρατζόλα θα πάει στο 1,10 ή στο 1,20, καθώς η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φούρνος και το λειτουργικό κόστος.

Πιστεύω όμως πως η αύξηση δεν θα είναι τραγική, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος, είναι έτσι η φύση του επαγγέλματός μας που θα απορροφήσουμε μία εσωτερική αύξηση δεν πρόκειται να προβούμε σε ράλι τιμών.

Επίσης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση τιμής στην λαγάνα.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με τις τιμές έχει να κάνει με το γεγονός πως παίρνουν τα γραμμάρια είναι ελεύθερα, μπορεί κάποιος να βγάλει ψωμί των 700 γραμμαρίων για αυτό και βλέπετε αυτές τις διακυμάνσεις στις τιμές στο ψωμί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ