Μια ακόμη πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας, από τους ακραίους “Τσάμηδες”, έρχεται να προστεθεί στο πλήθος όσων προηγήθηκαν.
Σε εκδήλωση της Ένωσης “Τσαμουριά”, στη μνήμη του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι, επικεφαλής της Επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων για τη χάραξη των Ελληνοαλβανικών συνόρων, που τον Αύγουστο του 1923, δολοφονήθηκε, μαζί με τους ακολούθους του στην Κακαβιά, ξανακούστηκαν πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την ιστορική αλήθεια.
Ο πρόεδρος του λεγόμενου “Τσάμικου” κόμματος  “PDIU” Σπετίμ Ιντρίζι, μιλώντας με φόντο ένα χάρτη της Ηπείρου ισχυρίστηκε ότι”η Ηπειρωτική γη είναι αλβανική και αυτό επεδίωκε και ο Ιταλός στρατηγός, να την παραδώσει, δηλαδή, στους Αλβανούς”.
Παρότι έχει αποδειχθεί ότι ο Ιταλός στρατηγός και οι ακολουθοί του δεν δολοφονήθηκαν από Έλληνες, αλλά από Αλβανούς, καθώς η ενέργεια ήταν προβοκατόρικη, οι “Τσάμηδες” οργανώνουν εκδηλώσεις αναφορικά με αυτό το γεγονός.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 Ενώ η Ελλάδα επιχειρούσε να σταθεί στα πόδια της από τη Μικρασιατική καταστροφή, υπήρχε και μία ακόμα εκκρεμότητα. Η οριστική χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων.
Η Ιταλία, που ποτέ δεν έκρυψε τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον της για την Αλβανία, ανέλαβε τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας, ενώ οι Αγγλογάλλοι τη χάραξη των σερβοαλβανικών συνόρων.
Οι εργασίες της επιτροπής ξεκίνησαν ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο του 1922 και διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Συνεχίστηκαν δε, από την 1η Μαΐου 1923.
Από τον Αύγουστο του 1923, έδρα της επιτροπής, ορίστηκαν τα Ιωάννινα. Επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας και πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελίνι. Στο 54ο χλμ. του δρόμου Ιωαννίνων – Κακαβιάς – Αργυροκάστρου, στη θέση Ζέπι (ή Ζάπιστα) βρέθηκαν δολοφονημένα τα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας: Ο στρατηγός Τελίνι, ο επίατρος Κόρτι, ο οδηγός Φαρνέτι και ο Βορειοηπειρώτης (από το Λεσκοβίκι) διερμηνέας Αθανάσιος Γκαζίρης.
Αγνοούνταν η τύχη του υπασπιστή Μπονατσίνι, ο οποίος βρέθηκε αργότερα νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής: Το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Στόχος ήταν η Ιταλική αντιπροσωπεία.
Κίνητρο των δολοφόνων δεν ήταν η ληστεία, καθώς πάνω στα θύματα βρέθηκαν χρήματα και αντικείμενα αξίας.
Οι δράστες ήταν 8 – 10. Ίχνη, που βρέθηκαν, οδηγούσαν σε ένα δρόμο που τελείωνε στην πεδιάδα του Μακρύκαμπου, στο Αλβανικό έδαφος. Οι δολοφόνοι έκοψαν κορμούς δύο δέντρων και τους τοποθέτησαν στο οδόστρωμα για να αναγκάσουν το ιταλικό αυτοκίνητο να σταματήσει.
Ο συνταγματάρχης Πλατής ανακάλυψε ίχνη από τσαρούχια και αρβύλες, υπολείμματα τσιγάρων τύπου Virginia, ένα μικρό κομμάτι από γραμματόσημο και 30 – 40 κάλυκες από φυσίγγια.

 

katoci.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ