Οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό από την Αλβανία οδηγούν την Ήπειρο ένα βήμα πριν την ένταξή της σε καθεστώς αυστηρού Lockdown!

O Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, έκανε ονομαστική αναφορά σε περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων περιέλαβε τα Γιάννενα, η επιδημιολογική κατάσταση των οποίων έχει όμως επιβαρυνθεί από τη γειτονική Αλβανία.

Σύμφωνα με άλλες χθεσινές πληροφορίες, ήδη οι Ειδικοί έχουν εισηγηθεί να ενταχθούν τα Γιάννενα στις «κόκκινες περιοχές». Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα και οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν αύριο από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται εδώ και 2-3 εβδομάδες είναι γεγονός ότι προβληματίζει εδώ και ημέρες τοπικές αρχές, υπηρεσίες αλλά και πολίτες για το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown, για αυτό κι άλλωστε είχαν αρχίσει οι δημόσιες παραινέσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Επιβαρύνθηκαν τα νοσοκομεία
Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα προέρχονται από «εστίες» οι οποίες αναπτύσσονται εξαιτίας μη τήρησης των προληπτικών μέτρων περί συναθροίσεων και συγχρωτισμού, όμως ο δείκτης που θεωρείται καθοριστικός για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων είναι οι νοσηλείες.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και των Μ.Ε.Θ. των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, η οποία όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οφείλεται στην Αλβανία.

Γέμισαν οι Μονάδες από Αλβανία!
Σχεδόν τα 2/3 των νοσηλευομένων προέρχονται από τη γειτονική χώρα, στην οποία τα μεν προληπτικά μέτρα δεν τηρούνται ούτε καν στο ελάχιστο, ενώ το Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη αύξηση των ατόμων που χρειάζεται νοσηλεία.

Αρκετοί από τους ασθενείς και ειδικά όσοι είναι ελληνικής καταγωγής «προωθούνται» προς την Ελλάδα, μια διαδικασία η οποία γίνεται μέσω των Ελληνικών προξενικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Κατά βάση πρόκειται για ασθενείς σε βαριά κατάσταση, κι όπως λένε υγειονομικοί των νοσοκομείων της πόλης, χρήζουν άμεσης εισαγωγής είτε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε σε Μονάδες Λοιμωδών. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους ασθενείς με βαριά συμπτώματα που η Αλβανία – όπως κυκλοφορεί ευρέως στη γειτονική χώρα- στέλνει στην Ελλάδα, ασθενείς με ήπια συμπτώματα προωθούνται στην Κωνσταντινούπολη! Όσοι εισάγονται στα Ελληνικά νοσοκομεία καταγράφονται πλέον ως «ελληνικά κρούσματα» και έτσι επιβαρύνεται η Ήπειρος και ειδικά τα Γιάννενα που νοσηλεύουν σχεδόν το σύνολο όσων διακομίζονται από την Αλβανία.

«Μπαινοβγαίνουν» από τα σύνορα
Εκτός αυτών που έρχονται στην Ελλάδα, μέσω διπλωματικής οδού υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι έρχονται μέσω των διάτρητων συνόρων, για να αποφύγουν τον έλεγχο στην Κακαβιά καθώς έχουν ενδείξεις ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Με το που εισέρχονται σε Ελληνικό έδαφος κατευθύνονται είτε σε ιδιώτες, είτε συχνότερα στα νοσοκομεία και όσοι είναι θετικοί καταγράφονται ως «κρούσματα Ιωαννίνων».

Πριν λίγους μήνες είχε γίνει συγκεκριμένη καταγγελία για πέρασμα στην περιοχή του Πωγωνίου, παραμένει όμως άγνωστο εάν έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται έλεγχοι για αποτροπή όσων επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια, επιβαρύνοντας- πλέον όλων των άλλων- και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» υπάρχουν και Αλβανοί που εργάζονται ή διαμένουν σε παραμεθόριες περιοχές, που «μπαινοβγαίνουν» στην χώρα τους, χωρίς να είναι δυνατός κανένας έλεγχος, όντας «υποψήφιοι» διασπορείς του κορωνοϊού στις μικρές κοινωνίες που ζουν ή και στις πόλεις που μετακινούνται.

Θα την πληρώσουν οι νομοταγείς!
Η κατάσταση που διαμορφώνεται προβληματίζει τους ειδικούς, προβληματίζει όμως και την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις, που αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα, τελικά θα «πληρώσουν» το τίμημα από λίγους αδιάφορους και από την Αλβανία, στην οποία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Ήδη από χθες το απόγευμα, μετά τις δηλώσεις Κικίλια και τα δημοσιεύματα περί «ένταξης στο κόκκινο» των Ιωαννίνων, αλλεπάλληλα ήταν τα τηλεφωνήματα αναγνωστών στον «Π.Λ.» που εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την διαφαινόμενη αρνητική εξέλιξη, αλλά και καταλόγιζαν ευθύνες γι αυτή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν εφαρμόζουν στο ακέραιο το «γράμμα του νόμου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, την Τρίτη βεβαιώθηκε μόλις μία (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας στην Π.Ε. Ιωαννίνων (σε όλη την Ήπειρο δώδεκα), ενώ για παράνομη μετακίνηση βεβαιώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο 30 παραβάσεις, εκ των οποίων οι μισές στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here