spot_img
ΑρχικήΉπειροςΠρώτο βήμα για τη σύνδεση Ζαγορίου-Εγνατίας, στο Υπουργείο Υποδομών η προκαταρκτική μελέτη

Πρώτο βήμα για τη σύνδεση Ζαγορίου-Εγνατίας, στο Υπουργείο Υποδομών η προκαταρκτική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Στο Υπουργείο Υποδομών, και ειδικότερα στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, στάλθηκαν από τον Δήμο Ζαγορίου στοιχεία του έργου σύνδεσης του Ζαγορίου με την Εγνατία οδό, από Μηλιωτάδες μέχρι τη διασταύρωση Κήπων.

Σχετική ενημέρωση έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.Πρόκειται, ουσιαστικά, για  μια  προκαταρκτική μελέτη με όλα τα αναγκαία στοιχεία, την οποία συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (με την προϊσταμένη της Μαρία Φιλίππου) για να προωθηθεί το αίτημα χρηματοδότησης της οριστικής μελέτης και της κατασκευής του έργου βελτίωσης του υφιστάμενου επαρχιακού δικτύου, με νέα χάραξη σε ορισμένα σημεία, συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων.

Είναι έργο που δικαιούται το Ζαγόρι και οι προσπάθειες των φορέων και του Δήμου είναι συνεχείς ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Πλέον η διαδικασία πήρε το δρόμο της με την αποστολή της προκαταρκτικής μελέτης και την προηγηθείσα  σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ηπείρου προς το Υπουργείο Υποδομών, για την αναγκαιότητα του έργου.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την στήριξη και των βουλευτών, ιδίως των καταγόμενων από το Ζαγόρι, θα έχει  αίσια κατάληξη η προσπάθεια να συνδεθεί συνολικά το Ζαγόρι με την Εγνατία στον κόμβο Άραχθου (Ζαγορίου).

Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού

Από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με την κατανομή του Υπουργείου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, μπορεί να προμηθευτεί μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας μέχρι 225.000 ευρώ.

Κριτήριο στην κατανομή των πιστώσεων ήταν η έκταση του Δήμου, το πλήθος των οικισμών, το οδικό δίκτυο και η ορεινότητα και έτσι ο Δήμος λαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στην Ήπειρο, πληρώντας τα παραπάνω κριτήρια.

Επίσης, με 5.000 ευρώ επιχορηγούνται από το ίδιο πρόγραμμα παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσει χρηματοδότηση για τις παιδικές χαρές.

Τηλεοπτική κάλυψη

Για την τηλεοπτική κάλυψη όλων περιοχών του Δήμου Ζαγορίου, πρόβλημα που τέθηκε πολλές φορές, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Νίκος Παππάς, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ξεκινά τη διαδικασία και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με θέμα: «Τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας»..Ως «Φορείς Υλοποίησης» του έργου αυτού ορίζονται οι Δήμοι, αλλά περισσότερα αναμένεται να εξειδικευτούν στην πορεία, αφού ολοκληρωθεί η  διαβούλευση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά μονίμους κατοίκους των «περιοχών εκτός κάλυψης», δηλαδή περιοχών που δεν διαθέτουν ικανοποιητική πρόσβαση σε σήμα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.Οι δικαιούχοι θα λάβουν εφάπαξ επιχορήγηση εκατό (100,00) ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δικαιούχο νοικοκυριό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα εξαργυρώνοντάς την στον πάροχο της αρεσκείας τους.

Για το Δήμο Ζαγορίου το ζήτημα που τέθηκε κατά τη συζήτηση και από την μείζονα μειοψηφία είναι πως θα υλοποιηθεί αυτή η δράση σε ότι αφορά τους μόνιμους κατοίκους, δεδομένου ότι πολλοί ζουν στα Γιάννινα, αλλά επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους και διαμένουν τους θερινούς μήνες.

 

 

 

vimanews.gr

Τελευταία νέα

Κατασχέθηκαν 3,6 τόνοι κοκαΐνης στη Βραζιλία

Το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάσχεση 3,6 τόνων κοκαΐνης, της...

Αντώνης Αντωνίου: «Την αμαρτία μου τη λέω, δεν θα το ξανακάνω αλλά…»

Καλεσμένος στην εκπομπή Super Κατερίνα βρέθηκε ο Αντώνης Αντωνίου και αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο...

Εικόνες – σοκ από το Μεξικό: Κεραυνός σκοτώνει ακαριαία δύο ανθρώπους σε παραλία

Ένας άνδρας και μια γυναίκα χτυπήθηκαν θανάσιμα από κεραυνό σε παραλία του Μεξικού τη...

Πιερίδη για την απιστία που κλόνισε τον γάμο της: «Ήταν σοκαριστικό, είναι αιτία χωρισμού αλλά…»

Η Μαριάντα Πιερίδη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για...

Περισσότερα