Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παρέχουν προς τους πολίτες οι Κλινικές και τα Εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου νοσηλευτικού Ιδρύματος στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Αψευδής μάρτυρας είναι η προσέλευση καθημερινά σ’ αυτό ασθενών όχι μόνο από την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου αλλά και από την ευρύτερη περιοχή!
Τη δική του κομβικής σημασίας θέση στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. κατέχει το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, που, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Καθηγήτριας Μαρίας Ι. Αργυροπούλου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και κατά την περίοδο της πανδημίας, παράγοντας έργο δυσανάλογο με το προσωπικό του.

Η κ. Αργυροπούλου προχώρησε χθες σε έναν γενικότερο απολογισμό της δουλειάς που γίνεται από το Εργαστήριο, περιγράφοντας παράλληλα τις υπάρχουσες δυσκολίες αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου στη χώρα μας Κέντρου για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Κομβικός ο ρόλος του
Μία από τις πιο καίριες λειτουργίες μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επιτελεί το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, το οποίο υποδέχεται σχεδόν το σύνολο των ασθενών που διακινούνται μέσω Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήματος Επειγόντων αλλά και των Κλινικών και Μονάδων του Ιδρύματος, προκειμένου να διενεργήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις και θεραπείες που ξεκινούν από τις αξονικές τομογραφίες και φτάνουν ως τις λιθοτριψίες.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Ακτινολογία και Νευροακτινολογία του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ακτινολογίας (ESOR), όπως επίσης και το μοναδικό κέντρο σε Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιούνται εξετάσεις κατ’ αποκλειστικότητα σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.

Το Εργαστήριο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού καλύπτοντας το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων για τον έλεγχο υπόπτων κρουσμάτων ή ασθενών της νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Απ’ όλη την Ελλάδα!
Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Διευθύντριά του Μ. Αργυροπούλου, το Εργαστήριο Ακτινολογίας του Π.Π.Γ.Ν.Ι., εκτός από τις συμβατικές απεικονιστικές πράξεις, καλύπτει όλο το φάσμα των εξειδικευμένων παιδιατρικών εξετάσεων ξεκινώντας από την εμβρυϊκή ηλικία (Μαγνητική Τομογραφία Εμβρύου, Υπερηχοτομογραφία Εγκεφάλου Νεογνών, ουροδυναμικές ακτινοσκοπικές εξετάσεις, λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου f-MRI κτλ.), των εξειδικευμένων εξετάσεων νευροακτινολογίας (MR Perfusion, Φασματοσκοπία, Δεσμιδογραφία, CT Perfusion, μελέτη αιμάτωσης χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου ASL κτλ), ενώ πραγματοποιεί και Μαγνητική Καρδιάς, κατ’ αποκλειστικότητα για όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας! Ως αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρει, στο Εργαστήριο προσέρχονται ασθενείς από όλη την επικράτεια για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων παιδονευροακτινολογίας!

Η Απεικόνιση Μαστού
Ένας σημαντικός τομέας της λειτουργίας του είναι αφιερωμένος στην Απεικόνιση του Μαστού κι εδώ το Εργαστήριο Ακτινολογίας πραγματοποιεί όλο το εύρος των απεικονιστικών εξετάσεων (Ψηφιακές Μαστογραφίες, Υπερηχοτομογραφία Μαστού και Μαγνητική Μαστογραφία), ενώ παράλληλα διεξάγει ειδικούς ελέγχους (μεγεθυντικές Spot λήψεις, ακτινογράφηση χειρουργικών παρασκευασμάτων μαστού, τοποθέτηση σύρματος), καθώς επίσης και βιοψίες δια λεπτής βελόνης καθοδηγούμενες από υπέρηχο.

Κάπως έτσι, το Εργαστήριο έχει φτάσει να διενεργεί περισσότερες εξετάσεις απ’ όσες θα έπρεπε! Όπως κάνει γνωστό η Διευθύντριά του, το τμήμα Μαστού πραγματοποιεί ετησίως δεκαπλάσιο αριθμό εξετάσεων από το σύνολο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής, τη στιγμή που θα έπρεπε να υποδέχεται ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείο μόνο τα ύποπτα περιστατικά για περαιτέρω έλεγχο.

Στο σημείο αυτό η κ. Αργυροπούλου επισημαίνει πως «ίσως η αναβάθμιση του εξοπλισμού των τμημάτων μαστού των λοιπών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας της περιοχής με την εγκατάσταση ψηφιακών μαστογράφων, θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες προληπτικού ελέγχου των γυναικών και θα έδινε μεγαλύτερη άνεση στο Π.Γ.Ν.Ι. να εξυπηρετήσει ασθενείς με ανάγκη εξειδικευμένου ελέγχου».

Κέντρο για ισχαιμικά
To επόμενο βήμα για το Εργαστήριο Ακτινολογίας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο κι αναμένεται, όταν υλοποιηθεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο το επιστημονικό «εκτόπισμα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς πρόκειται για μία πρότυπη υποδομή που δεν υπάρχει πουθενά σήμερα στη χώρα μας.

Ο λόγος για τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου αντιμετώπισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, γνωστού και ως «Stroke Center». Όπως επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου, το Κέντρο θα συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων της ισχαιμίας στον εγκέφαλο.

Κλείνοντας τον σύντομο απολογισμό της, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ακτινολογίας Π.Π.Γ.Ν.Ι., η οποία απέσπασε πριν μερικά χρόνια μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση, το βραβείο διδασκαλίας από το «Ευρωπαϊκό Σχολείο Ακτινολογίας», τονίζει με έμφαση: «Μέτρο για όλες τις επιλογές και τη λειτουργία του Εργαστηρίου είναι ο άνθρωπος και μάλιστα στην πιο ευάλωτη μορφή του, ο πάσχων άνθρωπος.

Με τον γνώμονα αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη και να στηρίζουμε τις δομές υγείας που είναι επιφορτισμένες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες είναι απαραίτητο να λειτουργούν απρόσκοπτα».

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here