ΑρχικήΉπειροςΠρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα ερευνά και καταγράφει τα ασβεστοκάμινα της Ηπείρου

Πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα ερευνά και καταγράφει τα ασβεστοκάμινα της Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε:

Από το φθινόπωρο του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη με το συντονιστή το “Μπουλούκι” ένα πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγεται σε νότια Αλβανία , Ήπειρο και βορειοδυτική Ελλάδα και αφορά την τεκμηρίωσης της παραδοσιακής τεχνολογίας ασβεστοκάμινων στην Ήπειρο.

Η έρευνα υλοποιείται από την Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Βρετανικό Μουσείο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα ασβεστοκάμινα εξετάζονται ως τεκμήρια μιας ξεχασμένης παραδοσιακής τεχνολογίας και μαστορικών γνώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης. Η παραδοσιακή μαστορική τέχνη της παρασκευής ασβέστη αναπτύχθηκε στην Ήπειρο σε άμεσο διάλογο με το πλούσιο ασβεστολιθικό απόθεμα της περιοχής και τη σπουδαία αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή πρωτογενούς υλικού τεκμηρίωσης γύρω από τα χαρακτηριστικά και τις ποικίλες προεκτάσεις της ιστορικής τεχνολογίας παρασκευής ασβέστου στην ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου και η επιμέλεια ψηφιακά διαθέσιμου αρχείου με φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, συνεντεύξεις και βίντεο αποτύπωσης της διαδικασίας παρασκευής. Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης.

Η λέξη «μπουλούκι» αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν ιστορικά από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας. Στόχος της ομάδας είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τη γνώση των κοινοτήτων, των ομάδων ή και των μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τα υλικά, να μελετήσει και να αναδείξει τη γνώση αυτή μέσω εργαστηρίων και ολοκληρωμένων κατασκευαστικών έργων που οργανώνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Μέχρι σήμερα, το Μπουλούκι έχει εργαστεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, όπου έζησαν και έδρασαν σημαντικοί τεχνίτες, αλλά και συνυφάνθηκαν διάφοροι πολιτισμοί των Βαλκανίων.

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα