Προβληματική είναι η συγκομιδή των ακτινιδίων σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα λόγω μειωμένης ζήτησης και χαμηλής τιμής. Η περίοδος συγκομιδής φτάνει στο τέλος της ακόμη δεν έχει απορροφηθεί ούτε το 40% της συνολικής παραγωγής.

Στο μεταξύ στις ίδιες περιοχές προγραμματίζεται  και η συγκομιδή εσπεριδοειδών με πρώτα τα μανταρίνια κλημεντίνη. Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας που τα μανταρίνια ωριμάζουν νωρίτερα, οι προσφερόμενες τιμές κυμαίνονται προσώρας γύρω στα 40 λεπτά ανά κιλό. Στο μεταξύ στην Άρτα ξεκινά η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα με τιμή εκκίνησης τα 20 με 30 λεπτά.

Ο ειδικός σύμβουλος του  οργανισμού εξαγωγικού εμπορίου  INCOFRUIT Γιώργος Πολυχρονάκης μιλώντας στην ΕΡΑ Ιωαννίνων εκτίμησε ότι η ζήτηση σε ακτινίδια θα παραμείνει υποτονική και οι τιμές στα εσπεριδοειδή  θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Ανέφερε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία οι εξαγωγές του κλάδου στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου είναι μειωμένες κατά 11%, ενώ την ίδια στιγμή χαμηλότερη κατά  14% εμφανίζεται και η κατανάλωση στην Ε.Ε.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Στα περισσότερα χειμερινά προϊόντα του αγροτικού τομέα- όπως ακτινίδια, εσπεριδοειδή και  βρώσιμες ελιές- η ζήτηση είναι μειωμένη με συνακόλουθη επίπτωση στις τιμές.

Ειδικά για την Ήπειρο ο κ. Πολυχρονάκης είπε ότι οι διαθέσιμοι ψυκτικοί χώροι είναι υποπολλαπλάσιοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και καλύπτουν μόλις το 1/3 της συνολικής παραγωγής. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει και σύμφωνα με πληροφορίες μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής όλων των ψυκτικών και αποθηκευτικών χώρων ανά την Ελλάδα. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν περίπου 500 τόνοι ακτινίδια ιταλικής προέλευσης στην ελληνική αγορά, όταν τα εγχώρια παραμένουν στα αζήτητα.

“Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και αν δεν υπάρξει προγραμματισμός, αναδιάρθρωση παραγωγής και έλεγχοι τα προβλήματα θα ενταθούν”. Ωστόσο ο κ. Πολυχρονάκης είπε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ όπου εφέτος οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν, μπορούν να βρουν τη θέση τους στις παγκόσμιες μεγάλες αγορές υπό την προϋπόθεση ότι  θα υπάρξει σχέδιο από την παραγωγή έως την εμπορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ