Οι συνθήκες, που οδήγησαν την παραγωγή ελιάς φέτος στη Θεσπρωτία σε πτώση της τάξης του 40% , θα είναι στο μέλλον όλο και πιο συχνές και πιο έντονες, λένε γεωπόνοι.

Η χειρότερη, εδώ και 25 χρόνια, ήταν η φετινή σοδειά ελιάς Θεσπρωτία. Ήταν μία από τις κακές χρονιές. Με τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Τα καιρικά φαινόμενα και τα παράσιτα είναι οι βασικές αιτίες.  Στην περιοχή οι αγρότες είχαν να  αντιμετωπίσουν πρώτα τη ξηρασία και μετά ισχυρές βροχές, συνθήκες που ευνοούν τις μύγες της ελιάς, αλλά και τον μύκητα Gloeosporium olivarum.

Ο κίνδυνος είναι περισσότερο για την ποιότητά του λαδιού, γιατί μπορεί να αλλάξει η οξύτητά του. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση;

Μία πρόταση –με τις αδυναμίες της και αυτή- είναι οι υπερεντατικές καλλιέργειες, αν και με τη σειρά τους έχουν κόστος στην παραδοσιακή γεωργία και την βιοποικιλότητα, ενώ έχουν και υψηλές απαιτήσεις σε νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here