Η αλματώδης αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται από την 1η Αυγούστου στην Ελλάδα, οδήγησε χθες την Κυβέρνηση στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και έπεται συνέχεια. Και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Αν. Κυβερνητικού εκπροσώπου, την «τιμητική» της είχε η Κακαβιά, που αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» των χερσαίων συνόρων ως προς την «εισαγωγή» και μετάδοση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας.

Πλαφόν 750 ατόμων
Συγκεκριμένα από τις 16 Αυγούστου (Κυριακή) μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από τον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, ο οποίος θα ανέρχεται σε 750. Επίσης από τις 17 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.

Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής.

Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα. Απόφαση που εκτός της Κακαβιάς, αφορά πλέον και τις άλλες εισόδους από Αλβανία, εφόσον επιτρέπεται η διέλευση μεμονωμένων ατόμων.

Εντείνεται η ανησυχία
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, είναι το τρίτο κατά σειρά «πακέτο» μέτρων για την Κακαβιά, καθώς είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις για την εγκατάσταση κλιμακίων ΕΟΔΥ, για την υποχρεωτική προσκόμιση τεστ μοριακού ελέγχου, το καθημερινό κλείσιμο των συνόρων από 11 το βράδυ μέχρι 7 το πρωί και η υποχρέωση σε καραντίνα όσων εισέρχονται μετά τις 16 Αυγούστου στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απευθύνει σύσταση στους ομογενείς και γενικά σε όσους είχαν την δυνατότητα -βάσει της αρχικής απόφασης- να έρχονται στην Ελλάδα, να σταματήσουν τα καθημερινά «πήγαινε – έλα».

Οι κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα συνεχή δημοσιεύματα του «Πρωινού Λόγου» για το κενό μέτρων και ασφάλειας που υπήρχε στην μεθοριακή διάβαση της Κακαβιάς, έχοντας υπόψη τόσο την εξέλιξη της νόσου στην Αλβανία, όσο και τη χαώδη κατάσταση στο χώρο του Τελωνείου, από την αδυναμία να επιβληθεί η τήρηση των προληπτικών μέτρων, αποστάσεις, μάσκες κ.ο.κ..

Χάθηκε χρόνος
Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας επιβεβαιώνουν καθημερινά.
Χάθηκε χρόνος μέχρι να πειστούν οι αρμόδιοι της Αθήνας, Πολιτική Προστασία, ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, για το μέγεθος του προβλήματος και του κινδύνου, έως ότου σταλεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, μάλλον το «σήμα» που πήραν οι αρμόδιοι ήταν πολύ ισχυρό.
Αποφάσισαν να εγκαταστήσουν μόνιμα κλιμάκια για καθολική λήψη δειγμάτων στην Κακαβιά, αλλά ήδη η ζημιά φαίνεται ότι έγινε και μάλιστα σε μεγάλη έκταση: Αν και δεν γίνεται γνωστή η προέλευση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που βλέπουν το «φως της δημοσιότητας» από τις οποίες επιβεβαιώνεται το πρόβλημα με την Αλβανία, θέτοντας σε εγρήγορση τις υπηρεσίες και σε ανησυχία τους πολίτες.

Πληθαίνουν οι εστίες
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ελαιουργίας της Χαλκιδικής, όπου προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, άνω των 50 ατόμων. (πενήντα ανακοινώθηκαν την Κυριακή και δύο χθες).

Η μόλυνση προήλθε από δύο εργάτριες από την Αλβανία, οι οποίες είχαν μεταβεί στην πατρίδα τους για διακοπές και επιστρέφοντας γύρισαν μαζί με τον ιό. Γρήγορα αυτός μεταδόθηκε και σε άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι κατοικούν σε διάφορα χωριά της Χαλκιδικής. Η τέλεια διασπορά.

Σε Αθήνα (κυρίως) αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος -όπως και στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων- νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται ένας πολύ μεγάλος αριθμός (σε σχέση με το σύνολο) πολιτών που προέρχονται από Αλβανία.

Αλλά και το Σάββατο στην Πρέβεζα, ένας εξ εκείνων που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ήταν κάτοικος Αλβανίας, ο οποίος διέμενε με την οικογένειά του, αλλά στη συνέχεια μόλις διαγνώστηκε θετικός επέστρεψε στην πατρίδα του!

Χρειάζονται κι άλλα…
Η μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά, θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα, θα πρέπει οι επιφορτισμένες αρχές και υπηρεσίες να θέσουν υπό παρακολούθηση και με επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, όσους δεν μένουν σε καραντίνα και όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας και διαμονής που αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Αυτό είναι ένα πρόσθετο ζήτημα, καθώς έχουν αναφερθεί πλείστες περιπτώσεις που εισερχόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και αναζητούνται από τον ΕΟΔΥ ή τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθούν.

Επίσης, όπως έχει επισημάνει ο «Π.Λ.», πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και για όσους έρχονται παράνομα από τα σύνορα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με την αυστηροποίηση των μέτρων.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here