Αν και αποτελεί την πιο σημαντική πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, ο Μεθοριακός Σταθμός της Κακαβιάς εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας!

Προφανώς και δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα, αλλά τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, επανέρχεται στην επικαιρότητα, προκειμένου να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα, κυρίως σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του και τη διευκόλυνση των υγειονομικών κυρίως ελέγχων.

Χθες μάλιστα η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Μαρία Κεφάλα επισκέφθηκε τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Βασ. Μιχελάκη, που ως γνωστόν, μεταξύ άλλων στη δικαιοδοσία του είναι και οι δαπάνες συντήρησης των τελωνείων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βουλευτού, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς που υπολείπεται σε σχέση με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την συνθήκη Σένγκεν και πως με τις ανάλογες παρεμβάσεις θα βελτιωθεί η εικόνα στις τελωνειακές εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κ. Κεφάλα, με κοινοβουλευτική ερώτηση ζήτησε την παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου ν’ αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές στο τελωνείο της Κακαβιάς.

Δεν ξέρει τα προβλήματα;
Βέβαια, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση – τριτοκοσμική για πολλούς – δεν μπορεί να μην είναι σε γνώση του συντονιστή, μιας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει με παρεμβάσεις της προς το κεντρικό Κράτος να επιδιώκει καλύτερες συνθήκες για νευραλγικές υπηρεσίες, όπως είναι τα τελωνεία. Και φυσικά ο κ. Μιχελάκης σχεδόν 4 χρόνια στη θέση αυτή είχε όλο το χρόνο να προωθήσει θέματα που αφορούν τον Μεθοριακό Σταθμό κι αν όχι να… πιέσει για τον εκσυγχρονισμό του, τουλάχιστον να απαιτήσει ένα «λίφτινγκ» στις εγκαταστάσεις του.

Βασικές ελλείψεις…
Δυστυχώς όμως σήμερα η πύλη της Κακαβιάς αποτελεί ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Μεθοριακού Σταθμού θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κτίριο έχει να βαφεί πάνω από 20 χρόνια!

Για να μην αναφερθούμε στον εξοπλισμό του, που θα έπρεπε να είναι τελευταίας τεχνολογίας (ίδιος τουλάχιστον με αυτόν της αλβανικής πλευράς!), ειδικά όταν λειτουργούν δυο πολύ κρίσιμες υπηρεσίες, η Αστυνομία και το Τελωνείο, τα στελέχη των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ειδικά τώρα, την περίοδο της πανδημίας, που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις, μερικές φορές επικίνδυνες!

Ανύπαρκτος φωτισμός…
Αλλά τι παραπάνω να περιμένει κανείς όταν σήμερα, ακόμη και ο φωτισμός στον Μεθοριακό Σταθμό αποτελεί… πολυτέλεια! Αρκεί να βρεθεί κανείς στην Κακαβιά όταν πέσει ο ήλιος και μετά.

Τι κι αν υπάρχουν οι κολόνες ηλεκτροφωτισμού; Δεν ανάβουν σχεδόν ποτέ! «Μαύρο σκοτάδι» επικρατεί σχεδόν παντού και περιμετρικά του τελωνείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της περιοχής και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, αφού με μεγαλύτερη ευκολία μπορεί κάποιος να περάσει… ανενόχλητος στο ελληνικό έδαφος και να χαθεί μέσα στη νύχτα. Σ’ ένα τέτοιο σημείο, δεν θα πρέπει απλώς να υπάρχει επαρκής φωτισμός, αλλά η νύχτα να γίνεται μέρα!

Όταν δυστυχώς δεν δίνονται λύσεις για απλά ζητήματα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χρόνο, τότε ένας πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, μάλλον ακούγεται ανέκδοτο! Θα ήταν όμως παράλειψη να μην τονίσουμε τη μάχη που δίνουν καθημερινά τελωνειακοί και αστυνομικοί στην Κακαβιά.

Όπως έγραψε και πρόσφατα ο «Π.Λ», οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι τριτοκοσμικές: Τα λεωφορεία φτάνουν μέχρι το Αλβανικό τελωνείο και εκεί αποβιβάζουν τους ταξιδιώτες.

Εκείνοι φορτωμένοι με βαλίτσες και κάθε είδους αποσκευές με τα πόδια φτάνουν στο ελληνικό τελωνείο, όπου υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από τους τελωνειακούς, οι οποίοι άμεσα εκτίθενται σε πιθανούς φορείς του ιού, αφού έρχονται τετ α τετ μαζί τους για να σιγουρευτούν ότι δεν θα επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα εμπορεύματα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια αφού δείξουν το αρνητικό τεστ κορωνοϊού που φέρουν μαζί τους, υποβάλλονται και σε rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κι αν εντοπιστούν θετικοί υποχρεώνονται να γυρίσουν πίσω, αν και το πιο λογικό θα ήταν τα rapid test να προηγούνται των ελέγχων των αστυνομικών!

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here