Ο πιο άνομβρος Νοέμβρης πολλών δεκαετιών αποδείχθηκε ο περασμένος μήνας για τη Δυτική Ελλάδα την περιοχή που παραδοσιακά συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κάθε έτους.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι βροχές “μετακόμισαν” στην Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα της και η Ήπειρος κατέγραψαν ρεκόρ ανομβρίας

.Πιο συγκεκριμένα επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά 10 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο σταθμών της Δυτικής Ελλάδας (ανάμεσά τους η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων και η πόλη των Ιωαννίνων) και 5 σταθμοί από την Κρήτη και η μεταξύ τους σύγκριση έδειξε ότι το φθινόπωρο του 2020 τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στην περιοχή της Κρήτης και όχι στην “παραδοσιακά” πιο βροχερή πλευρά της χώρας μας, τη Δυτική Ελλάδα.

Τα ποσοστά βροχής σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ηπείρου είναι κατά πολύ χαμηλότερα από άλλες χρονιές με τα βροχερά Γιάννενα να καταγράφουν τα χαμηλότερα ύψη βροχής πολλών δεκαετιών.

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στην Πρέβεζα. Όπως τονίζει , μιλώντας στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Πρέβεζας Κώστας Παπουτσής, ο Νοέμβριος που παραδοσιακά είναι ο μήνας με τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Πρέβεζα φέτος έριξε μηδενικά ύψη όταν πέρσι οι μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν περίπου 300 χιλιοστά νερού.

Όπως τονίζουν τόσο ο ο κ.Παπουτσής όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας το φαινόμενο αυτό έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή την υπηρεσία προκειμένου σε ενδεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις το δίκτυο ομβρίων να αντέξει τον όγκο νερού και να μη σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here