Οι συνέπειες από το συνεχιζόμενο καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία καθημερινά μεγαλώνουν για την Ελλάδα, όπως και για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Οι τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα -εκτός βεβαίως των καυσίμων και γενικά της ενέργειας- έχουν πάρει «φωτιά», καθώς μέρα με την μέρα ανεβαίνουν, πιέζοντας οικονομικά τα νοικοκυριά.
Απρόβλεπτες είναι όμως οι επιπτώσεις στις παραγωγικές δομές της χώρας και ειδικά στον αγροτικό τομέα. Η αλματώδης και ανεξέλεγκτη εν πολλοίς αύξηση των τιμών ζωοτροφών, λιπασμάτων και αγροεφοδίων, απειλεί την ίδια την υπόσταση του αγροτικού κλάδου. Τη μεγαλύτερη πίεση, όπως και το Σάββατο αναδείκνυε το «Πρωινός Λόγος» δέχονται αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, ενώ με τη βελτίωση του καιρού και την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής έρχονται και οι υπόλοιποι αγρότες.
Καθημερινά παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. Στον «Π.Λ.» με αφορμή και το ρεπορτάζ του Σαββάτου, χθες ήταν «βροχή» οι αναφορές για συγκεκριμένες περιπτώσεις που κτηνοτρόφοι αναζητούν ήδη αγοραστές για να πωλήσουν τα ζώα τους. Πρόκειται και για προβατοτρόφους, αλλά και για αγελαδοτρόφους, που ήδη είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που διατηρούν μονάδες στην Ήπειρο.
Στα ύψη ζωοτροφές / λιπάσματα
Όπως έλεγαν κτηνοτρόφοι / πτηνοτρόφοι οι τιμές των βασικών ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγάλη αύξηση της ενέργειας, αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια επιβάρυνση, η οποία δεν καλύπτεται από τις αυξημένες τιμές σε γάλα και κρέας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με όσους θέλουν να καλλιεργήσουν. Τα λιπάσματα -ένα μέρος των οποίων εισάγονταν από τη Ρωσία- έχουν επίσης εκτιναχθεί σε σχέση με πέρυσι ακόμη και κατά 100%.
Η αύξηση του κόστους σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία προστίθεται και η αύξηση των πρώτων υλών.
Οι τιμές αυτές σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του πετρελαίου κίνησης, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις καλλιέργειες στην Ήπειρο με ορατό τον κίνδυνο το καλοκαίρι να υπάρξουν περαιτέρω ελλείψεις σε καλαμπόκι – τριφύλλι που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται στα παράλια κυρίως.
Περισσότερα μέτρα
Μπροστά στον ορυμαγδό των αυξήσεων η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη σειρά μέτρων, όπως η επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%, το δανεισμό των αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις (που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη), ενώ συζητείται και η ενίσχυσή τους μέσω κουπονιών ύψους 150-200 ευρώ στον καθένα.
Τα μέτρα αυτά είναι θετικά, αντιμετωπίζουν όμως εν μέρει το μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί. Σε πρώτο στάδιο απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της δυνατότητας δανεισμού των αγροτών, η διάθεση ενίσχυσης για την αγορά λιπασμάτων.
Σε δεύτερο – που δεν πρέπει να καθυστερήσει – απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν να διατηρηθούν εν «ζωή» οι κτηνοτροφικές/πτηνοτροφικές μονάδες.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν πωληθούν τα ζώα, δύσκολα μπορεί να επαναφερθεί σε λειτουργία μια μονάδα, όσα «μπόνους» και όσα προγράμματα και αν τεθούν σε εφαρμογή. Τα μέτρα βεβαίως θα πρέπει να στοχεύουν και στην καλλιέργεια όσον το δυνατόν περισσότερων στρεμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η επάρκεια των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και να μειωθεί η εξάρτηση από αγορές του εξωτερικού.
«Θηλειά» τα δάνεια της ΑΤΕ
Και σα να μην έφταναν τα προβλήματα με το κόστος παραγωγής, ένας αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη «θηλειά» των δανείων που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, τα οποία είναι απαιτητά την τρέχουσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τα ανεξόφλητα δάνεια έχουν μεταφερθεί στην Εφορία, η οποία τα βεβαίωσε στους υπόχρεους επιζώντες, αλλά και σε κληρονόμους μέχρι και σε εγγόνια αποβιωσάντων, με τις προσαυξήσεις συνήθως να υπερβαίνουν και το 100% του αρχικού δανείου! Μια χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει σε επιστολή του ο οικονομολόγος κ. Νικόλαος Μητσούλης και αφορά δάνειο που είχε πάρει ο αποβιώσας Ζώης Κολόκας από τον Πωγωνίσκο Πωγωνίου.
Το αρχικό δάνειο των 23.165 ευρώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 48.598. Το ποσό αυτό ήταν ακόμη μεγαλύτερο κατά 13.500 ευρώ, ποσό το οποίο κατασχέθηκε από επιχορήγηση που είχε λάβει ο γιός του οφειλέτη, επίσης κτηνοτρόφος Σπυρίδων Κολόκας! Όπως γίνεται αντιληπτό ο τελευταίος όχι μόνο έχασε την επιδότηση, η οποία θα βοηθούσε στην αγορά ζωοτροφών κλπ αλλά θα είναι μόνιμα «αιχμάλωτος» της Εφορίας.
Ως λύση ο κ. Μουτσούλης προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας για νομοθετική ρύθμιση που να αφορά μόνο το αρχικό κεφάλαιο, απαλλαγή από προσαυξήσεις και καταβολή της οφειλής σε 120 δόσεις με την προϋπόθεση καταβολής του 30% του αρχικού κεφαλαίου.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ