Κινητοποίηση στις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου προκάλεσε η επιβεβαίωση ύπαρξης εστιών καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης και με χθεσινή απόφαση του Υπουργείου τμήματα των Π.Ε Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης».

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων και προκειμένου να προστατευθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και τους καλεί να εφαρμόσουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται ψεκασμοί τόσο των ζώων όσο και των στάβλων με συγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, τακτικό καθαρισμό και απολυμάνσεις των εκμεταλλεύσεων, καθημερινό έλεγχο των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων, απομόνωση ζώων σε ξεχωριστό χώρο, παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής καθώς και προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα για την Πρέβεζα με τον κ. Θεοφάνη Φάη στο τηλ.2682031215.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here