Διαμερίσματα, οικόπεδα και γραφεία στην Ελλάδα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές από €1.000 και βρίσκονται προς διάθεση από την REMU της Τράπεζας Κύπρου.
Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που δόθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς μετά την απορρόφηση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών το 2013.
Μπορεί να αποτέλεσαν μέρος εξασφαλίσεων των δανείων που δόθηκαν είτε σε Κύπριους που είχαν περιουσία στην Ελλάδα είτε σε Ελλαδίτες που έμεναν στην Κύπρο ή στην Ελλάδα. Τα διάσπαρτα ακίνητα βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέχρι Σέρρες, Λαμία, Κέρκυρα, Άρτα, Αίγινα.
Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ», στα ακίνητα της REMU της Τράπεζας Κύπρου που διατίθενται προς πώληση, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, οι τιμές των οικοπέδων έχουν γίνει «χώμα».
Η ελληνική γη που έχει βγει προς πώληση για χρέη έχει ποικιλία ακινήτων. Αγροτεμάχιο επιφάνειας 8.862,82 τ.μ. στο Καραμούτσι Άρτας πωλείται €20.000.
Πολλοί φόροι για τα ακίνητα στην ελληνική επικράτεια
Μετά τις συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας κατοχής ακινήτων τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα φιγουράρει ως μια από τις χώρες με την υψηλότερη φορολόγηση ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ. Οι βασικοί φόροι που επιβάλλονται σε μία αγοραπωλησία ακινήτου είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, ο φόρος προστιθέμενης αξίας, το τέλος συναλλαγής ακινήτων και ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος.
Έξοδα αγοράς ακινήτου
Για την αγορά ενός ακινήτου τα έξοδα που βαρύνουν κυρίως τον αγοραστή είναι πολύ σημαντικά και πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη. Κυρίως πρόκειται για τα ακόλουθα:
Φόρος μεταβίβασης ακινήτου
Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου καταβάλλεται από τον αγοραστή. Ανέρχεται από 1.1.2014 σε 3% επί του τιμήματος του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή επί της αντικειμενικής αξίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη. Ο νόμος προβλέπει υπό προϋποθέσεις την απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)
Για ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1.1.2006, προβλέπεται η καταβολή ΦΠΑ κατά την πώλησή τους. Ο ΦΠΑ αποδίδεται από τον πωλητή στο ελληνικό δημόσιο και τον εισπράττει μαζί με το τίμημα από τον αγοραστή.
Αμοιβή συμβολαιογράφου
Αυτή προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον αυτή είναι ανώτερη του τιμήματος ή βάσει του τελευταίου σε κάθε άλλη περίπτωση. Συνήθως ανέρχεται σε περίπου 1,2% επί του τιμήματος/ αντικειμενικής αξίας, όσο όμως μεγαλύτερο είναι το τίμημα το ποσοστό μικραίνει.
Τα έξοδα συμβολαιογράφου καταβάλλονται κατ’ έθιμο από τον αγοραστή, ο οποίος για τον λόγο αυτό επιλέγει εθιμικά σε ποιον συμβολαιογράφο επιθυμεί να καταρτίσει τη σύμβαση αγοροπωλησίας. Είναι φυσικά δυνατό να συμφωνήσουν τα μέρη κάτι διαφορετικό.
Έξοδα υποθηκοφυλακείου
Τα έξοδα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ανέρχονται σε 0,475% πλέον κάποιων εξόδων επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος (αναλόγως ποιο είναι μεγαλύτερο).
Αμοιβή δικηγόρου
Από 1.1.2014 ουδείς των συμβαλλομένων σε ένα συμβόλαιο αγοροπωλησίας, αγοραστής ή πωλητής, είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται κατά την κατάρτιση του συμβολαίου από δικηγόρο. Ωστόσο, η πρόσληψη δικηγόρου ιδίως για την πλευρά του αγοραστή είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων (έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο, έλεγχος των όρων του συμβολαίου κ.λπ.).