Σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες που έχει κάθε τέτοια προσπάθεια, βρίσκεται το εγχείρημα διάσωσης του Μολοσσού της Ηπείρου, ενός σκύλου φύλακα για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, μίας ελληνικής φυλής που διατηρήθηκε στο πέρασμα των αιώνων ζωντανή, χάρη στις προσπάθειες λιγοστών ανθρώπων, που έτυχε να έχουν στα χέρια τους, τα μοναδικά αυτά σκυλιά.

Τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής των καθαρόαιμων σκύλων της φυλής, που εξακολουθούν να βρίσκονται ως σκύλοι εργασίας στα ηπειρωτικά βουνά και όχι μόνο και οι καρποί της προσπάθειας αυτής, είναι ενθαρρυντικοί.

Εκτός από την καταγραφή, οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την προσπάθεια διάσωσης της φυλής αυτής, έχουν εντοπίσει μέσα από γενετικούς ελέγχους τα καθαρόαιμα άτομα της φυλής και μέσα από διασταυρώσεις έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον αριθμό τους, παραχωρώντας τα σκυλιά αυτά σε κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή δεκάδες φίλοι του μολοσσού της Ηπείρου, μέλη του Ομίλου Φίλων του Μολοσσού της Ηπείρου (ΟΦΜΗ), που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα συγκεντρώθηκαν στον Προφήτη Ηλία στο Μέτσοβο, σε μία μικρή γιορτή στην οποία είχαν την ευκαιρία να δείξουν μοναδικά και σπάνια δείγματα της φυλής, ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και να κάνουν ένα γενικό κάλεσμα σε όλους εκείνους που είτε διαθέτουν στα κοπάδια τους μολοσσούς είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, να έρθουν σε επαφή με τον Όμιλο.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Θανόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας του Ομίλου, η εκδήλωση αποτέλεσε και αφορμή για να τιμηθούν οι κτηνοτρόφοι που είχαν στην κατοχή τους μολοσσικά σκυλιά, τα οποία τα παραχώρησαν για να ληφθούν δείγματα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισής τους. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τελεί εν αναμονή της αναγνώρισης από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας.

Παρών στην εκδήλωση και ο Πρόδρομος Γαϊτανίδης, περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλ. Καχριμάνη, που και με την ιδιότητα του κτηνιάτρου μετέφερε την υποστήριξη της Περιφέρειας σε αντίστοιχες προσπάθειες και παράλληλα την ανάγκη, να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των σκυλιών, με τους απαιτούμενους εμβολιασμούς αλλά και το τσιπάρισμά τους.

 

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ