Πωλητήριο έχει μπει σε τουλάχιστον 72 ξενοδοχεία της Ηπείρου, λόγω και της κακής χρονιάς στον Τουρισμό. Σε γνωστό ιστότοπο υπάρχουν μόνο για την Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας 14 αγγελίες πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων, μικρών και μεγάλων, για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 14 αγγελίες, για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτα 3 και για την Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων υπάρχουν 39 αγγελίες

Τα περισσότερα, κυρίως μεγάλα, πωλούνται στην περιοχή Ιωαννίνων. Για παράδειγμα, αναρτήθηκε αγγελία πώλησης ξενοδοχείου 150 δωματίων στην πόλη των Ιωαννίνων στην τιμή των 45 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες αγγελίες για μεγάλες μονάδες.

Όσον αφορά την Πρέβεζα από τις αγγελίες πωλήσεων ξεχωρίζουν οι πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Πάργας αλλά και στην παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας μπήκαν στη χειμερινή σεζόν χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς κεφάλαιο κίνησης και χωρίς κάποιες προκαταβολές από τους tour operators. Παράλληλα καλούνται να αποπληρώσουν υποχρεώσεις που τρέχουν όπως και αυτές που αναβλήθηκαν σε πρώτη φάση λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ όμως έχουν σχεδόν μηδενικά έσοδα. Λύση στα οικονομικά προβλήματα που τους προκαλούν “θηλιά στο λαιμό” ζητούν οι ξενοδόχοι της χώρας, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η επιστολή της ΠΟΞ αναφέρει «Πληροφορούμενοι την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει τυπικά ανοικτά τα ξενοδοχεία μας, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις, θεωρήσαμε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι εν προκειμένω μας επιβάλλεται μια έμμεση αναστολή λειτουργίας και τα μέλη μας θα πρέπει στηριχθούν με τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό «προνομιακό» καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Όπως διαπιστώσαμε, το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου – οι σχετικές ΚΥΑ δημοσιεύθηκαν προχθές.
Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας – μας έχει επιβληθεί μια ‘άτυπη’ απαγόρευση λειτουργίας.

Τα μέλη μας διακόπτουν μόνα τους αυτή τη φορά τη λειτουργία τους, καθώς, βάσει των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, κανένας πελάτης και να θέλει δεν μπορεί να μεταβεί σε αυτά.

Το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή η απαγόρευση λειτουργίας που μας επιβλήθηκε αυτή τη φορά δεν ήταν επίσημη, αλλά έμμεση, οι υποχρεώσεις για εμάς αφέθηκαν να συνεχίζουν να τρέχουν. Και οι επιχειρήσεις μας που παραμένουν «ανοικτές κλειστές», στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να τις καλύψουν.

Στα μέλη μας έχει ήδη από την 7η Νοεμβρίου επιβληθεί εν τοις πράγμασι απαγόρευση της λειτουργίας τους. Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο θα έπρεπε, προκειμένου να ενταχθούμε στα πρόσθετα μέτρα στήριξης, αυτή να επιβληθεί και νομοθετικά.

Αν ωστόσο το κρίνετε απαραίτητο προχωρήστε στη νομοθέτησή της. Για εμάς δεν θα αλλάξει κάτι. Τα ξενοδοχεία μας είναι ούτως ή άλλως άδεια.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε εκ των προτέρων να σημειώσουμε πως, εφόσον κατά τη διάρκεια των εορτών παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομών ανά την επικράτεια, πολύ φοβόμαστε ότι ούτε τα παραπάνω μέτρα θα είναι αρκετά για την επιβίωση των μελών μας»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here