spot_img
ΑρχικήΉπειροςSOS για αγροκτηνοτροφία από Ήπειρο - Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα...

SOS για αγροκτηνοτροφία από Ήπειρο – Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση

Δημοσιεύθηκε:

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, δηλαδή η αγροτοκτηνοτροφία, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρα μας, όμως, δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, παρά τις όποιες φωτεινές εξαιρέσεις.

Η ελληνική κτηνοτροφία απειλείται με κατάρρευση υπό το βάρος της κρίσης και των μέτρων που της έχουν επιβληθεί και, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη διάσωσή της, το τέλος είναι αναπόφευκτο. Αυτό ισχύει και για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων να εκπέμπει SOS περιγράφοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση και προτείνοντας πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο κλάδος.

Όπως σημειώνει, οι συνέπειες από την διάλυση της κτηνοτροφικής παραγωγής θα είναι τεράστιες για τον Νομό μας.

Στο μεταξύ, προβληματισμό, ανησυχία και απογοήτευση προκαλούν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν διαρκή συρρίκνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ήπειρο από το 2009, δηλαδή μέσα στα χρόνια της κρίσης, με αντίστοιχη μείωση και των απασχολούμενων με τη γεωργοκτηνοτροφία!

Μια αχτίδα φωτός αφήνει μόνο η αύξηση όσων εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εγγραφή στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να εκφράζει την πεποίθηση πως  1.000 οικογένειες θα ξεφύγουν από την ανεργία!

Έγγραφο του Γ.Α.Σ.
«Κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της κτηνοτροφίας εκπέμπει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών». Με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης -το υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης- ο Γ.Α.Σ. επισημαίνει πως η κατάσταση η οποία επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία είναι παραπάνω από απελπιστική.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως τονίζει, έχουν προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές τους, αδυνατώντας πλέον να συντηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τον κλάδο, ενώ οι εξευτελιστικές τιμές τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει συνθήκες «νευρικής κρίσης».

Κίνδυνος κατάρρευσης
«Τα μηνύματα τα οποία καταφθάνουν συνεχώς στον Συνεταιρισμό μας αλλά βιώνουμε και οι ίδιοι καθημερινά, είναι απογοητευτικά, κάτι το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αναπόφευκτη η κατάρρευσή της και μαζί με αυτή θα καταρρεύσει το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, η φέτα, με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ.Α.Σ.

Όπως προσθέτει, «οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για το Νομό μας, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αιγοπροβατοτροφία, από το γάλα της οποίας παράγεται κατεξοχήν ποιοτική φέτα ΠΟΠ, στην οποία απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών».

Να ληφθούν μέτρα
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσης αποδοτικότητας ώστε να διασωθεί η κτηνοτροφία.

Ζητάει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση της παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων από τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα, αύξηση των προστίμων στους παραβάτες κατά την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων και σε περίπτωση υποτροπής να αναστέλλεται η λειτουργία των τυροκομείων ή των γαλακτοβιομηχανιών, αλλά και ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για την κάλυψη μέρους των απωλειών που είχαν οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επίσης, τη γενναία  ρύθμιση  των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στους κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές τις οποίες προκάλεσε η ίδια η πολιτεία και οι οποίες αναγνωρίστηκαν από αυτή.

«Δε θα υπάρξει μέλλον…»!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες σε δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζητώντας συζήτηση και εγρήγορση από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προειδοποιώντας πως διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον για την κτηνοτροφία.

Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στην πρόσφατη συγκέντρωση κτηνοτροφικών οργανώσεων στον Τύρναβο για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την προστασία της φέτας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.

Κάμψη στη γεωργία
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ήπειρο, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες συρρικνώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 – 2016.

Κάπως έτσι, από τις 33.464 εκμεταλλεύσεις στην Ήπειρο το 2009, φτάσαμε στις 30.559 το 2013 και στις 29.462 τρία χρόνια αργότερα!

Η μεταβολή άκρως αρνητική και καθόλου αμελητέα! Είναι -9,4% από το 2009 ως το 2013 και -3,9% την τριετία ως το 2016.

Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε μία επταετία χάθηκαν 4.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή μας! Αντίστοιχα, οι καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις στην Ήπειρο μειώθηκαν κατά 14,2% από το 2009 ως το 2013 και κατά 6,6% την αμέσως επόμενη τριετία.

… Και στην κτηνοτροφία
Αρνητική είναι η εικόνα και στην κτηνοτροφία που αποτελεί βασική παραγωγική δραστηριότητα για την περιοχή μας, η οποία όμως επίσης συρρικνώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 257.244 κτηνοτροφικές μονάδες το 2009 στην Ήπειρο, βρεθήκαμε το 2013 στις 221.298 (14%) και το 2016 στις 218.601 (-1,2%)!

Η δραστηριότητα που ξεχωρίζει εδώ είναι η πτηνοτροφία, καθώς το 2009 στην Ήπειρο εκτρέφονταν 10.588.644 κοτόπουλα, ο αριθμός των οποίων έπεσε ελαφρώς μέσα στην επταετία για να φτάσει το 2016 στα 9.829.539. Αυτά είναι φυσικά τα μεγαλύτερα νούμερα από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας μας!

Όσον αφορά στον αριθμό όσων απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στον τόπο μας κι εδώ η πορεία είναι αρνητική.

Το 2009 κάτι παραπάνω από 93.000 άνθρωποι στην Ήπειρο ασχολούνταν με τον κλάδο (οικογένειες – ιδιοκτήτες και μόνιμοι εργάτες) συν άλλοι 31.333 ως εποχικοί εργάτες, σύνολο 124.333 άτομα. Το 2013 η πτώση ήταν μεγάλη με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, μόνιμων και εποχικών να φτάνει μόλις τις 106.000.

Το 2016 υπήρξε κι άλλη μείωση, μικρότερη αυτή, με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα να φτάνουν τις 102.500 άτομα περίπου.

Αρκετοί νέοι αγρότες
Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή στην Ήπειρο, μόνη «νότα» αισιοδοξίας αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, όπου, ύστερα από την ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποίησε πέρυσι η Περιφέρεια, αυξήθηκε το ενδιαφέρον. Ωστόσο, η είσοδος των συγκεκριμένων νέων ανθρώπων στην παραγωγή δε μπορεί να ισοφαρίσει τους μεγάλους αριθμούς εκείνων που έφυγαν απ’ αυτήν τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε ο Αλέκος Καχριμάνης, από τις βεβαιώσεις που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από το ΚΕΠΠΥΕΛ, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 750, οι οποίες ίσως αυξηθούν καθώς δόθηκε παράταση μέχρι τις 2 Μαΐου.

Η θετική αυτή εξέλιξη, οφείλεται όπως είπε, στις ενημερωτικές ημερίδες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Στόχος τα 1.000 άτομα
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι στην αρχική πρόσκληση είχαν υποβληθεί 280 αιτήσεις και το στοίχημα που είχε τεθεί ήταν ο αριθμός να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 450, στόχος που πλέον έχει υπερκαλυφθεί και για να ικανοποιηθούν οι επιλαχόντες θα απαιτηθούν για την Ήπειρο άλλα 6 εκ. ευρώ.

«Αν συμπληρώσουμε τον αριθμό, θα ζητήσουμε επιλαχόντες. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε. Πρόκειται για 6 εκ. ευρώ επιπλέον.

Θα είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε περίπου 1.000 άτομα νέους αγρότες στην Ήπειρο, 1.000 οικογένειες έξω από την ανεργία.

Με σωστή καθοδήγηση και ενέργειες να πάρουν στον τόπο μας τα προγράμματα αγροδιατροφής και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για εξωστρέφεια των προϊόντων, να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει», υπογράμμισε.

Τελευταία νέα

Ξέσπασε στη δίκη η μάνα του 22χρονου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το 2021 – Πυροβολήθηκε από 45χρονο συντοπίτη του λόγω προσωπικών διαφορών

Στιγμές μεγάλης έντασης καταγράφηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων όπου εκδικάζεται αυτές τις ημέρες...

«Πονοκέφαλος» η αγορά τροφίμων για 6 στα 10 νοικοκυριά – To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα»

Η ακρίβεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ ακόμη και οι αγορές...

Το ΕΚΑΒ επισκέφτηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος

Επίσημη επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε ο Σπύρος Ριζόπουλος, την...

Τραγωδία στην άσφαλτο με νεκρό 20χρονο – Τον εντόπισαν περαστικοί βαριά τραυματισμένο και εγκλωβισμένο στο όχημά του

Τραγωδία στην άσφαλτο τα ξημερώματα στην Κρήτη, όπου ένας 20χρονος άφησε την τελευταία του...

Περισσότερα