ΑρχικήΉπειροςSOS για τα πλατάνια στον Άραχθο - Αφανίζονται από το Γλυκόριζο και...

SOS για τα πλατάνια στον Άραχθο – Αφανίζονται από το Γλυκόριζο και κάτω.

Δημοσιεύθηκε:

Συναγερμός θα πρέπει να σημάνει στη ΠΕ Άρτας και στους Δήμους Αρταίων και Ν. Σκουφά, αφού όπως δείχνουν τα σημάδια, το παραποτάμιο πλατανοδάσος από το Γλυκόριζο και προς το Νεοχώρι, έχει προσβληθεί από την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου»,που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων, κάτι που είναι εμφανές για όποιον διασχίζει το δρόμο Άρτα-Κομμένο, από την πλευρά του Λόφου της Περάνθης.

Ειδικά στο τμήμα της διαδρομής, από την εκκλησία Αγία Παρασκευή έως και τον Άγιο Γεώργιο, μια θαυμάσια παραποτάμια διαδρομή, που τη γνωρίζουν καλά πέραν των κατοίκων των χωριών και περιπατητές, αθλητές και ποδηλάτες, τα πλατάνια σιγά, αλλά εξόφθαλμα πλέον φθίνουν και νεκρώνονται μέρα με τη μέρα.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες.

Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται• έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν.

Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

 

ixotisartas.gr

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: