Πώς περιγράφει ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής τις συνθήκες υπό τις οποίες χειρουργήθηκε ο 16χρονος που αυτοπυροβολήθηκε στη διάρκεια του κυνηγιού στην Άρτα.

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες χειρουργήθηκε ο 16χρονος που πυροβόλησε κατά λάθος τον 33χρονο θείο του στο κυνήγι και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε, μίλησε στο  Karvasaras.gr ο διευθυντής χειρουργικής του Νοσοκομείου της Άρτας, Παύλος Στασινός.

Όπως είπε, επρόκειτο για ένα δύσκολο θωρακοχειρουργικό περιστατικό, κάτι που δεν αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Άρτας. Ωστόσο κρίθηκε πιο ασφαλές για το παιδί να πάρουν το ρίσκο και να μπει στο χειρουργείο, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να καταλήξει κατά τη διακομιδή.

Ο 16χρονος υποβλήθηκε σε πνευμονεκτομή και νοσηλεύτηκε, αρχικά, για περίπου μία εβδομάδα σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στη συνέχεια για περίπου μία ακόμη εβδομάδα στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Από εκεί, το παιδί πήρε εξιτήριο στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως περιέγραψε ο κ. Στασινός, «το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου λάβαμε κλήση από το ΕΚΑΒ ότι επέβαινε άτομο σε βαριά κατάσταση από πυροβολισμό».

«Πραγματικά, ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό. Δυστυχώς στο Νοσοκομείο Άρτας και ειδικά στη χειρουργική κλινική έχουμε μεγάλη έλλειψη ιατρών και εφημέρευα μόνος μου με μία αγροτική ιατρό» δηλώνει.

Στη συνέχεια κάλεσε άμεσα δύο ειδικευόμενους συναδέλφους προκειμένου να αντεπεξέλθουν από κοινού στο περιστατικό, ωστόσο ήταν «ένα θωρακοχειρουργικό περιστατικό, κάτι που δεν αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Άρτας».

«Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όμως, αναλάβαμε το ρίσκο να τον χειρουργήσουμε, γιατί θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή του κατά τη διακομιδή» επισημαίνει.

«Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις σταθμίζουμε τα υπέρ και τα κατά να μπει χειρουργείο ή να διακομισθεί ο ασθενής» τόνισε, εξηγώντας ότι «έχουμε βασικές γνώσεις θωρακοχειρουργικής και έχουμε ξανά χειρουργήσει επείγοντα θωρακοχειρουργικά περιστατικά, αλλά ποτέ τακτικά».

«Πρυτάνευσε η λογική» σχολιάζει ο κ. Στασινός, καθώς αποφασίστηκε ο 16χρονος να μπει στο χειρουργείο, «αφού θεωρήσαμε ότι θα ήταν πιο ασφαλές για το παιδί».

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του 16χρονου, ο διευθυντής της χειρουργικής επισημαίνει πως «η πορεία του ήταν σταθερή» μέχρι που τελικά πήρε εξιτήριο.

Ο κ. Στασινός τόνισε πως η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Αυτά πρέπει να τύχουν κεντρικής αντιμετώπισης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά λάθη στην διαχείριση των περιφερειακών νοσοκομείων και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μη μπορούμε να εφημερεύουμε. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας».

«Πιστεύω ότι κεντρικά πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα, ώστε να υπάρξει λύση. Είναι απλό να λυθεί, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η λύση» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ