Η τραγική απώλεια των δυο μαθητών στη Σάμο, μετά από κατάρρευση παλιού κτιρίου ως συνέπεια του ισχυρού σεισμού, έφερε στην επικαιρότητα ένα καυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Ιωαννιτών και που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί.

Ο λόγος για τα ετοιμόρροπα κτίρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο νησί που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο.
Στα Γιάννενα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα και θα διαπιστώσει ότι σε πολλές γειτονιές της πόλης – και ιδιαίτερα στο παλιό ιστορικό κέντρο (περιοχή Ανεξαρτησίας) –υπάρχουν δεκάδες κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Μπορεί να πρόκειται για παρατημένες ιδιωτικές κατοικίες, μπορεί για δημοτικά κτίρια, ή τα λεγόμενα διατηρητέα που όμως μόνο διατηρητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε καν για το παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, του άλλοτε εμβληματικού κτιρίου της πόλης που σήμερα έχει μείνει μόνο το κουφάρι του, τότε μάλλον η αποκατάσταση των δεκάδων άλλων παλιών κτιρίων φαντάζει … εξωπραγματική!

Σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα που το τραγικό γεγονός της Σάμου ενεργοποίησε την Πολιτεία και όπως έγινε χθες γνωστό το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου επτά σημείων, για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και όσων έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα.

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, όσο και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επιχειρησιακό πεδίο.

Επτά δράσεις
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τα εξής:
– Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους Δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

– Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές, που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.

– Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.

– Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.

– Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.
– Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.

– Η Επιτροπή που συνεδρίασε χθες – διευρυμένη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ