ΑρχικήΉπειροςΣούλι: Το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής με ηλικία… 750 ετών

Σούλι: Το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής με ηλικία… 750 ετών

Δημοσιεύθηκε:

Το συγκεκριμένο, το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται στο κέντρο Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φροσυνη Σουλίου.

Το ύψος του είναι περίπου 23,50 μέτρα,και η διάμετρος 2.30 μέτρα! Η ηλικία του, εκτιμάται το λιγότερο 750 χρονών! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ηπείρου, ή και της Ελλάδος!

Τι έχουν να σου διηγηθούν οι κάτοικοι του Σουλίου; Ιστορίες για τα χωριά τους, για το πώς ήτανε κάποτε, για το πώς θα ήθελαν να γίνουν.

Λίγες μέρες μετά το καθιερωμένο αντάμωμα των Σουλιωτών ο Σπύρος έδειχνε στους επισκέπτες των χωριών του Σουλίου το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής. Στις περιοχές αυτές τα πουρνάρια γίνονται θεόρατα.

Το συγκεκριμένο, το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται στο κέντρο Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φροσυνη Σουλίου. Το ύψος του είναι περίπου 23,50 μέτρα,και η διάμετρος 2.30 μέτρα!  Η ηλικία του ,εκτιμάται το λιγότερο 750 χρονών! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ηπείρου, ή και της Ελλάδος!

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, στην σκιά του κάθονταν να ξεκουραστεί ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός στις περιοδείες στα Σουλιωτοχωρια ! Σε μια από αυτές, 1776, χτυπούσε τον σήμαντρο, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά ανταπόκριση δεν βρήκε!

Τότε κάλεσε κάποιον δικό του να παίξει με το ντέφι και το τζουρνά μερικά τραγούδια! Δεν πέρασε πολύ ώρα ,και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι !

Τότε άκουσαν τον Κοσμά Αιτωλό να τους λέει:  «θα ρθει καιρός που θα μαζώνεστε σε τούτο το χωριό μόνο στα πανηγύρια, όταν οι άλλοι θα έρχονται, εσείς θα φεύγετε, και εκεί που έχετε κρεμασμένα τα άρματα σας , θα ρθει καιρός που θα κρεμάνε οι γύφτοι τα βιολιά τους!

Αυτή την ιστορία διηγούνται όλα αυτά τα χρόνια οι παππούδες στα εγγόνια τους, λέει ο Σπύρος. Οι κάτοικοι του Σουλίου ζητάνε την προστασία αυτού του πουρναριού. Και είναι ένα αίτημα απόλυτα λογικό.

Τελευταία νέα

Συνελήφθη γνωστός προπονητής που ασελγούσε σε ανήλικες αθλήτριες – Προσέγγιζε ανήλικες μαθήτριές του, ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών

Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητής, προέβαινε σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικων κοριτσιών Συνελήφθη...

Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτοι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Άρτα

Την προεκλογική αυλαία για την αυτοδιοίκηση άνοιξε και επίσημα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου»...

Εφημερίδα Τύπος Ηπείρου: «Βουλιάζει η Ήπειρος από τα σκάνδαλα της Περιφέρειας»

Ο Αλέκος Καχριμάνης, το… έργο του ως περιφερειάρχη Ηπείρου και οι απόψεις του -όπως...

Σοκ: Συνελήφθη πατέρας για τον βιασμό της ανήλικης κόρης του – Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη

Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης ενός 41 χρονου πατέρα από χωριό των Γρεβενών για τον...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: