ΑρχικήΉπειροςΣπηλαιολογική έρευνα στην περιοχή του Δήμου Ζηρού από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας

Σπηλαιολογική έρευνα στην περιοχή του Δήμου Ζηρού από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας

Δημοσιεύθηκε:

Η εξερεύνηση σπηλαίων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Ζηρού, ήταν ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων, συλλόγων, φορέων και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού), από το Γραφείο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε μερικά από αυτά τα σπήλαια του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 το συγκεκριμένο κλιμάκιο επισκέφτηκε και έλεγξε τη βραχοσκεπή “Ασπροχάλικο” στην κοιλάδα του ποταμού Λούρου, πλησίον του οικισμού του Αγ. Γεωργίου. Πρόκειται για θέση ξεχωριστής σημασίας, καθώς χρονολογείται από την παλαιολιθική περίοδο και έχει χαρακτηριστεί ως κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Στη συνέχεια διενήργησε αυτοψία στο σπήλαιο “Μάρω” στην περιοχή «Γούβες»,στην Παλιά Φιλιππιάδα, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες ότι χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως καταφύγιο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, το κλιμάκιο επισκέφτηκε την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γοργομύλου, για διενέργεια έρευνας σε πιθανά σπήλαια της περιοχής που αποτελούσε και διαρκές αίτημα της αδελφότητας των Γοργομυλιωτών “Ο Άγιος Γεώργιος”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Με την καθοδήγηση του προέδρου κ. Θεόδωρου Παπατσίμπα, αλλά και άλλων κατοίκων της περιοχής, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη λεγόμενη “Σπηλιά του Μπότσαρη” και τη θέση “Αγιοσπηλιά” που εικάζεται ότι παλιότερα (κατά την οθωμανική περίοδο) υπήρχε σπήλαιο. Επίσης εντοπίστηκε και καταγράφηκε η θέση σπηλαίου “Χάβος”.

Η αυτοψία του κλιμακίου της Ε.Π.Σ., η οποία διεξήχθη σε αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής, αποτελεί μία πρώτη διερευνητική επίσκεψη της υπηρεσίας της οποίας θ’ ακολουθήσουν και νέες στο προσεχές διάστημα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες και εκκρεμούν αιτήματα για έρευνα και σε άλλα σπήλαια της περιοχής.

Τα αποτελέσματα των αυτοψιών αυτών θα καταγραφούν σε υπηρεσιακές εκθέσεις που θα αποτελέσουν μία πρώτη βάση για μία συστηματική προσέγγιση και γνώση των σπηλαίων του τόπου μας.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η καταγραφή όλων των σπηλαίων του Δήμου, προκειμένου να αξιολογηθούν, να καταστούν προσβάσιμα και επισκέψιμα από το ευρύ κοινό και να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα