Ζεστό» παραµένει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς για ελληνικό ακτινίδιο, αν και οι ρυθµοί της ζήτησης υπολείπονται των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί εσχάτως στις τάξεις εξαγωγέων του προϊόντος περί επικείµενης «έκρηξης» των παραγγελιών εντός Ιανουαρίου.

Οι τιµές στο συσκευασµένο προϊόν των 100 γραµµαρίων κυµαίνονται µεταξύ των 1,05-1,40 ευρώ το κιλό, ανάλογα τον πελάτη και την αγορά προορισµού και παρότι θεωρούνται καλές, είναι αρκετά χαµηλότερες έναντι εκείνων που αποσπά το ανταγωνιστικό ακτινίδιο από την Ιταλία.

Στο «χέρι» του παραγωγού αντίστοιχα φαίνεται να «κλειδώνει», για την πλειονότητά τους, τουλάχιστον, ένα «στήσιµο» κοντά στα 70 λεπτά το κιλό µε µια συν – πλην απόκλιση της τάξης των 3–5 λεπτών. Το επίπεδο αυτό είναι µακράν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, αλλά µετριάζεται για πολλούς από τη µείωση των στρεµµατικών αποδόσεων.

Βεβαιότητα ως προς την απορρόφηση της παραγωγής εκφράζει ο Άγγελος Ξυλογιάννης από το συνεταιρισµό Άρτας. «Η αλήθεια είναι πως για ένα διάστηµα το προϊόν είχε καθίσει. Όµως µετά τις παγωνιές στην Ισπανία και την Ιταλία, η ζήτηση για ακτινίδιο έχει επανακάµψει και νοµίζω ότι θα τραβήξει έτσι µέχρι το Μάιο. Δεν µας φοβίζει πλέον τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού απώλειες κατέγραψαν οι παραγωγοί στην Άρτα, όπως εκτιµά ο κ. Ξυλογιάννης. «Η µείωση πιθανώς να ξεπερνά και το 35% στην περιοχή µας, αλλά και πανελλαδικά είµαστε κάτω από το 2019», υποστήριξε και απέδωσε την εξέλιξη στο ό,τι «πέρυσι το χειµώνα οι θερµοκρασίες ήταν υψηλές και τα δέντρα δεν συµπλήρωσαν τις ώρες ψύχους που απαιτούνται για να έχουµε σωστή ανθοφορία».

 

 

 

​agronews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here