ΑρχικήΉπειροςΣτα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών η έκθεση του ΙΓΜΕ για τις ζημιές...

Στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών η έκθεση του ΙΓΜΕ για τις ζημιές στην Κρυοπηγή

Δημοσιεύθηκε:

 

Παραδόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη από την Διοίκηση του ΙΓΜΕ η έκθεση που περιλαμβάνει την αποτύπωση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Κρυοπηγή από τις κατολισθήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Η αποστολή του εγγράφου αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Γενικού Διευθυντή του ΙΓΜΕ Δημήτρη Τσαγκά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Π.Ε Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΓΜΕ , η έκταση της κατολίσθησης καταλαμβάνει μια επιφάνεια 700 περίπου στρεμμάτων με ελαιόδεντρο.

Το μήκος της κύριας κατολίσθησης είναι περίπου 750 μέτρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 100 έως 150 μέτρα.

Στην κεφαλή σημειώθηκε κατακόρυφο άλμα 30 μέτρων, ενώ στα “πόδια” της κατολίσθησης προκλήθηκε λασποροή από τα νερά που απορρέουν από την μάζα της κατολίσθησης η οποία και δημιούργησε θολότητα στον χείμαρρο Αρέθα.

Η ροή λάσπης δε, συνεχίστηκε και συνεχίζεται και γίνεται ορατή μέχρι τις εκβολές του ποταμού στην Καστροσυκιά.

Συμπερασματικά, υπογραμμίζεται ότι ο οικισμός δεν επηρεάζεται άμεσα από την συγκεκριμένη κατολίσθηση, αλλά αυτή είναι σε εξέλιξη διότι συνεχίζονται οι μικρομετακινήσεις και γίνεται παρακολούθησή της καθώς και εκτίμηση της επικινδυνότητας του οικιστικού χώρου της Κρυοπηγής από την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ.

Θα ακολουθήσει δε λεπτομερή έκθεση που περιλαμβάνει λεπτομερή έκθεση των τεχνικογεωλογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της κατολίσθησης, αποτύπωση των εδαφικών αστοχιών , διερεύνηση των αιτιών και τα προτεινόμενα μέρα ανακούφισης-όσο αυτό είναι δυνατόν-αλλά και αναφορά για τυχόν περαιτέρω τεχνικογεωλογικές-γεωτεχνικές καθώς και υδρογεωλογικές έρευνες και μελέτες που θα κριθούν αναγκαίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ιστορικό κατολισθήσεων που διατηρείται στο αρχείο του ΙΓΜΕ προκύπτει ότι αντίστοιχα φαινόμενα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και οφείλονται κυρίως στην γεωλογική δομή της περιοχής, ενώ καθοριστικό παράγοντα αποτελούν οι υδρομετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα το ύψος και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Η έκθεση του ΙΓΜΕ παραμένει ως βασικό σημείο για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να κηρυχθεί η Κρυοπηγή σε έκτακτη ανάγκη , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό στα μέσα Μαΐου να βρεθεί στην Πρέβεζα ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης -ως ομιλητής σε εκδήλωση για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση – οπότε θα τεθεί υπόψη του για μια ακόμη φορά και το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις στην Κρυοπηγή.

Τελευταία νέα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι...

Περισσότερα