Στην Ελλάδα που οι νόμοι πολλές φορές είναι για να υπάρχουν αλλά να μην τηρούνται διαπιστώνουμε πως ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει χωρίς φυσικά να τον ενοχλεί κανένας. Το δυσάρεστο όμως είναι πως αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει να ενοχλεί τους άλλους και ίσως να μην το αντιλαμβάνεται ενώ πολλές φορές να μην δίνει καν σημασία.

Στην Άρτα, τα πεζοδρόμια έχουν καταντήσει χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα και μηχανάκια. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και οι πεζοί, που δεν μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν την πορεία  τους λόγω της ύπαρξης των αυτοκινήτων-εμποδίων στα πεζοδρόμια, αλλά και οι οδηγοί, που χάριν της ευκολίας παρκάρουν για «δυο λεπτά» (λέμε τώρα) στο πεζοδρόμιο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια των πεζών και χωρίς να αισθάνονται τον κίνδυνο ότι θα «φάνε» πρόστιμο.

Η κατάσταση στην πόλη της Άρτας κάθε μέρα γίνεται και χειρότερη, αφού τα αυτοκίνητα σκαρφαλώνουν κυριολεκτικά πάνω σε όλα τα πεζοδρόμια κλείνοντας με τον τρόπο τους τη δίοδο σε πεζούς, μητέρες με παιδικά καρότσια, ΑΜΕΑ κ.λπ.

Το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στην Άρτα παρατηρείται παντού με αποτέλεσμα η Αστυνομία να μην μπορεί να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά. Παρόλα αυτά το Τμήμα Τροχαίας Άρτας με ελλιπές προσωπικό, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση.

Η παρουσία και η παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας ανύπαρκτη. Διακριτικά… εξαφανισμένη από ολόκληρη την περιοχή. Οι πολίτες βλέπουν το προσωπικό της, πίσω από το δημαρχείο να πίνει καφέ και να κάνει… πηγαδάκι.

Κάποιος θα πρέπει να «τραβήξει τα αυτιά» των υπευθύνων και κυρίως να επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας της. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο, Χρήστο Τσιρογιάννη. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι κάποιοι δε κάνουν καλά τη δουλειά τους για να μη πούμε ότι δε τη κάνουν καθόλου.

Τον Ιούνιο ο Δήμος Αρταίων αποφάσισε μαζί με την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων στους πεζοδρόμους τόσο των δικύκλων όσο και των υπολοίπων οχημάτων, όπως και η αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Μάλιστα ο Δήμος Αρταίων προέβη σε διαγωνισμό για να προμηθευτεί ένα επιβατικό όχημα για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τελικά οι περιπολίες γίνονται μόνο από τους αστυνομικούς του τμήματος ενώ η δημοτική αστυνομία αναζητείται.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε το αυτονόητο, δηλ. πως η στάθμευση αυτοκινήτων πάνω στο πεζοδρόμιο απλά δεν επιτρέπεται… Η απαιδευσία, το θράσος και η ανικανότητα του δήμου έχει οδηγήσει την καθημερινότητά μας σε ανυπόφορο σημείο.

Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών είναι:

Σύμφωνα με την παρ 1 του άρθρου 1 του Ν. 3731/08, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ορίστηκαν ως εξής:

1. Η Δημοτική Αστυνομία ασκεί στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 75 και 79 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που κυρώθηκε με το ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α), τις εξής αρμοδιότητες:

(1) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές και στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

(2) Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.

(3) Ελέγχει την τήρηση των όρων οι οποίοι προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

(4) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές.

(5) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

(6) Ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους της εδαφικής περιφέρειας του οικείου δήμου ή κοινότητας και γενικότερα την τήρηση των κανόνων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές για την αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών.

(7) Ελέγχει την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους.

(8) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση, και από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα. Όταν κατά την άσκηση τους επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση.

(9) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές. Η αρμοδιότητα αυτή εξακολουθεί να ασκείται, παραλλήλως και κατά περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα. Όταν κατά την άσκηση της επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα κατά περίπτωση.

(10) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

(11) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο και ελέγχει για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε εργασίες που εκτελούνται.

(12) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία παιδότοπων.

(13) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων, για τις οποίες αρμόδιος για τη χορήγηση, ανάκληση και αφαίρεση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας και ασκήσεως τους είναι ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν ορισθεί άλλες αρχές αρμόδιες για το σχετικό έλεγχο.

(14) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για την ηχορρύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και στα δημόσια κέντρα.

(15) Εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές. (Σχετική η υπ’ αριθ.43721/13.07.2009 (ΦΕΚ 1492/23.07.2009 τεύχος Β΄) απόφαση ΥΠΕΣ)

(16) Ελέγχει την τήρηση διατάξεων που αφορούν τους οργανωμένους από τους Δήμους και Κοινότητες χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων.

(17) Ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται από τις δημοτικές και τις κοινοτικές αρχές για δραστηριότητες και καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων και ειδικότερα από τις επικίνδυνες οικοδομές, καθώς και την εφαρμογή των κανονιστικών πράξεων που τίθενται από αυτές για την προστασία της υγείας των κατοίκων από τις οχλούσες δραστηριότητες που αναφέρονται σε αυτές.

(18) Ελέγχει την τήρηση των σχετικών διατάξεων, που αφορούν στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

(19) Αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α.

(20) Ελέγχει την τήρηση των μέτρων για την προστασία των μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής του Δήμου ή της Κοινότητας και των εγκαταστάσεων αυτών, που λαμβάνονται από τις οικείες δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

(21) Συμμετέχει στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας.

(22) Ελέγχει επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας (βεβαίωση παραβάσεων, εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων, θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων) στις περιπτώσεις που αυτές λειτουργούν σε νομούς ή νησιά όπου δεν εδρεύουν υπηρεσίες του EOT.

(23) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων.

(24) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

(25) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.

(26) Προστατεύει τη δημοτική και κοινοτική περιουσία.

(27) Διενεργεί αυτοψία για την εξακρίβωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τα όργανα του Δήμου ή της Κοινότητας και, ιδίως, διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας.

(28) Επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του οικείου Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ