Στις 45 από τις 51, μειώνονται οι έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μετά τα αποτελέσματα της απογραφής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο 4804/2021 περί «εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και άλλες διατάξεις», οι Περιφέρειες που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 300.000 κατοίκων και μέχρι 800.000 εκλέγουν 45 μέλη στο περιφερειακό τους συμβούλιο.

Οι τρεις από αυτές τις έδρες χάνονται από τα Ιωάννινα και από μια από τους υπόλοιπους τρεις νομούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο, η κατανομή των εδρών αποσυνδέεται από τον αριθμό των ψηφισάντων και «μέτρο για τον υπολογισμό των εδρών των περιφερειακών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού της περιφέρειας δια του αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου κάθε περιφέρειας.

Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού κάθε εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύπτουν οι έδρες των περιφερειακών της συμβούλων».

Για την Ήπειρο, με βάση την απογραφή του 2021, το μέτρο αυτό υπολογίζεται σε 7101, το οποίο διαιρεί τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας και δίνει 22 έδρες στα Ιωάννινα (έναντι 25 σήμερα), 9 έδρες στην Άρτα (έναντι 10 σήμερα), 6 έδρες στη Θεσπρωτία (έναντι 7 σήμερα) και τέλος, 8 έδρες στην Πρέβεζα (έναντι 9 σήμερα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ