Δεν έχουν ανατεθεί ακόμα οι αναγκαίες μελέτες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά που έχει επανασχεδιαστεί σε νέα βάση με φυσικό αντικείμενο έργου μικρότερο εκείνο του αυτοκινητόδρομου και είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί μέσα στη χρονιά. Αυτό προέκυψε από συνάντηση που είχε ο Σταύρος Καλογιάννης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ο Γιαννιώτης βουλευτής ζήτησε επίσπευση, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν για σημαντικά οδικά έργα υποδομής που αφορούν στην Ήπειρο, όπως ο άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια, αλλά και η συντήρηση του οδικού δικτύου στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, εκ των οποίων θα προηγηθεί εκείνος των Βορείων Τζουμέρκων.

Επίσπευση μελετών
Την επιτάχυνση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, ο οποίος θα έχει τον χαρακτήρα τρίιχνου δρόμου ζήτησε ο Στ. Καλογάννης από τον Υπουργό Μεταφορών, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος γι’ αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας. Σε ανακοίνωσή του ο Γιαννιώτης βουλευτής και πρ. υπουργός υπενθυμίζει ότι πρέπει να εκπονηθεί συγκοινωνιακή, υδραυλική, γεωτεχνική, στατική μελέτη, καθώς επίσης και μελέτες κτηματολογίου και περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του άξονα.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι μελέτες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός εξαμήνου, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προ τριμήνου περίπου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου θα χρειαστεί όμως, όπως επισημαίνεται, περισσότερο χρόνο, χωρίς αυτό να εμποδίσει τη δημοπράτησή του. Η χρηματοδότηση του οδικού άξονα είναι εξασφαλισμένη από το υπουργείο Υποδομών και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, αναφέρει ο κ. Καλογιάννης.

Καλπάκι – Κόνιτσα
Ο Σταύρος Καλογιάννης έθεσε στον Κ. Καραμανλή και το θέμα του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα ζητώντας την έγκριση της μελέτης του μεγάλου τεχνικού έργου στον Βοϊδομάτη, ώστε να εγκριθεί η μελέτη σύνδεσης του Καλπακίου με την Κόνιτσα στο σύνολό της, η οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «ένας σύγχρονος και ασφαλής οδικός άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, σε συνδυασμό με τον άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, θα στηρίξει ουσιαστικά τους παραμεθόριους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου και θα δώσει σημαντική ώθηση στις διαπεριφερειακές και διακρατικές μεταφορές και συνεργασίες. Η γρήγορη έγκριση της σχετικής μελέτης θα δώσει την ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) για την κατασκευή του έργου».

Πρέβεζα – Ιόνια
Οι μελέτες της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα έχουν ανατεθεί προ ετών από το υπουργείο Υποδομών και ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό την ολοκλήρωσή τους, σε οριστικό επίπεδο, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα και να κινηθεί η διαδικασία υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου για την Ήπειρο. Ο άξονας θα συνδυαστεί με τους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας οδού και Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου, των μεταφορών και των υπηρεσιών.

Το επαρχιακό δίκτυο
Τέλος, ο κ. Καλογιάννης συζήτησε με τον Κ. Καραμανλή τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι Δήμοι του Ν. Ιωαννίνων για συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου τους. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Υποδομών θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες ποσό 250.000 ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενώ θα ακολουθήσει χρηματοδότηση και άλλων Δήμων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Στ. Καλογιάννης δήλωσε: «Είχα μία συνεργασία σε εξαιρετικό κλίμα με τον Υπουργό κ. Καραμανλή, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Υποδομών κας Μ. Γεράρδη και Μεταφορων κ. Ι. Ξιφαρά, για όλα τα θέματα που αφορούν τα έργα υποδομής και ανάπτυξης στην Ήπειρο. Πολλά εξ αυτών των θεμάτων έρχονται από παλιά, ορισμένα τα είχα χειρισθεί και ο ίδιος ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για την αναλυτική ενημέρωσή μου και, ιδίως, για την πρόθεσή του να κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση έργων που είναι βαρύνουσας σημασίας για την Ήπειρο».

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ