Σε «σήριαλ» με πολλές επαναλήψεις έχει μεταβληθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για την Ήπειρο, η οποία είναι βαθιά διχασμένη, με τους φορείς της να χωρίζονται σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Λύση σ’ αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει αν Περιφέρεια και Δήμοι, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα σκουπίδια, δεν προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις βάζοντας σε προτεραιότητα τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το… μάρμαρο.

Προς το παρόν, τέτοια διάθεση δεν διαφαίνεται από καμία πλευρά. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν στην αντιπαράθεση πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, κάτι που, αντί να βοηθήσει, είναι σαφές πως μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα! Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγονται τέτοιες πρακτικές.

Στο μεταξύ, χθες βρέθηκε στα Γιάννενα ο αρμόδιος για τα απορρίμματα Γεν. Γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Ηπείρου, για την οποία επίσης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις.

Διχασμένη η Ήπειρος

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που «διχάζει» και θα συνεχίσει να «διχάζει» την Ήπειρο, αν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κάνουν αυτό το οποίο τις προέτρεψε πρόσφατα ο «Π.Λ.».

Αν δηλαδή Περιφέρεια και Δήμοι δεν προβούν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή «τομή», η οποία θα επιτρέψει να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός που έχει στηθεί για τα απορρίμματα, κάτι που θα αποβεί προς όφελος όλων, κυρίως όμως των πολιτών που πληρώνουν γι’ αυτά μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Δυστυχώς όμως, η κόντρα της Περιφέρειας και των Δήμων που ευθυγραμμίζονται μαζί της, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών, με τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου, μοιάζει να μην έχει τέλος και έτσι δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα και το «σήριαλ» με τα σκουπίδια.

Υπεύθυνοι οι ΟΤΑ

Ωστόσο, το σίγουρο στην υπόθεση αυτή είναι ότι την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, κυρίως οι Δήμοι, σύμφωνα με την πρόσφατη επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να επιδιώκουν οι αντιμαχόμενες πλευρές την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κομμάτων στο θέμα, η οποία δεν βοηθάει ούτε τις ίδιες, ούτε τους πολιτικούς της περιοχής μας.

 Σύσκεψη στην ΠΕΔ

Πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Ηπείρου είχε χθες το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος στο πλαίσιο της οποίας επιχειρήθηκε να βρεθεί ένας βηματισμός στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που ως αρμοδιότητα έχει περάσει εξ’ ολοκλήρου στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο έπειτα από την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης.

Κυρίως συζητήθηκε το νέο πλαίσιο που έχει προκύψει μετά την ψήφιση από τη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας για τα απορρίμματα, με τον ΦΟΔΣΑ να προετοιμάζεται πλέον να αναλάβει τη Μονάδα Επεξεργασίας του Ελευθεροχωρίου και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Από τη συνάντηση δεν έλειψε φυσικά το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από τη δικαστική διένεξη της Περιφέρειας με την εταιρία που διαχειρίζεται τη Μονάδα ΑΣΑ Ηπείρου. Κι αυτό θα περιέλθει στον ΦΟΔΣΑ και στη συνέχεια θα επιμεριστεί αναλογικά στους Δήμους της Ηπείρου!

Η Περιφέρεια

Τη μία λοιπόν πλευρά, αυτή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ, συνάντησε χθες ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όχι και αυτή όμως του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη. Γεγονός που μάλλον προκάλεσε την ενόχληση του τελευταίου.

Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου για τη «Δοκιμαστική λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ζίτσας».

Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης διευκρίνισε ότι η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται με τους Δήμους, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ο ΦΟΔΣΑ στην πρόσκληση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ!

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια συνεχίζει κανονικά, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή ο βασικότερος «κρίκος» στην αλυσίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η ευθύνη κατασκευής των Σταθμών είχε αναληφθεί εδώ και μία πενταετία περίπου από την Περιφέρεια.

Αντίδραση Μ. Πλιάκου

Κατά του ΦΟΔΣΑ στράφηκε χθες και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου στην οποία ο Δήμος Ζίτσας δεν προσκλήθηκε ούτε ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ ούτε ως μέλος της Διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.

«Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα Συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο έχουν επιλέξει το δρόμο της Δημοκρατίας των ολίγων. Διοικητικά Συμβούλια που απαρτίζονται από Δημάρχους και εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς απαξιώνονται στο βωμό της εξυπηρέτησης άραγε τίνος; Πάντως όχι των Ηπειρωτών…», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πλιάκος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ