Τελικά, τα υδροπλάνα θα επιστρέψουν και πάλι στη λίμνη Παμβώτιδα έπειτα από αρκετά χρόνια κι αυτή τη φορά θα έρθουν για να μείνουν, αποτελώντας για τα Γιάννενα ένα εναλλακτικό μέσο διασύνδεσης με διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως με τα νησιά.

Ο δρόμος για τη δημιουργία υδατοδρομίου ανοίγει έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, η οποία αποτελεί υποχρεωτικό κριτήριο για την υλοποίησή του. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Δίπλα στο Πέραμα
Στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης, δίπλα στον οικισμό του Περάματος πρόκειται να εγκατασταθεί το νέο υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων, έργο που τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί ανάμεσα στις προτεραιότητες του Δήμου, καθώς θα συμβάλει στην περαιτέρω άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής μας. Τη σύμφωνη γνώμη του για την χωροθέτηση έδωσε το Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

Προβλέπεται η κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων, που θα φιλοξενούν τις απαραίτητες υπηρεσίες λειτουργίας του, καθώς και πλωτών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσλίμνωση, απολίμνωση και υδατοδρόμησή τους.

Με προκάτ οικίσκο…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γ. Αμυρά, ουσιαστικά ο χώρος εξυπηρέτησης επιβατών θα φιλοξενείται σε προκατασκευασμένο μετακινούμενο οικίσκο, συνολικής επιφάνειας 60 τ.μ. και σε μικρή απόσταση από την υφιστάμενη,   τσιμεντένια προβλήτα του λιμένα Περάματος. Μέσω γέφυρας οι επιβάτες θα μεταφέρονται από τον χώρο αναμονής στα υδροπλάνα, που θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο.

Ο Γιώργος Αμυράς
Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του υδατοδρομίου για τα Γιάννενα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στο ΥΠΕΝ καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τη διαδικασία και να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο των Ιωαννίνων, με πρώτιστη μέριμνα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Με τη λειτουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα ξεκινά μια νέα εποχή ανάπτυξης για την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, η οποία αποκτά άλλο ένα μέσο διασύνδεσης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση της στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας».

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ