Τις φροντίδες των γονιών τους δέχονται ήδη οι δύο πρώτοι πελαργοί που γεννήθηκαν στη διάσημη πλέον φωλιά της Eγνατίας οδού, στο Νεοχώρι της Παραμυθιάς.

Η επώαση, που διαρκεί 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τους δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τους εχθρούς, την βροχή, το κρύο ή την ζέστη.
Τα μικρά έχουν μαύρο ράμφος που καθώς μεγαλώνουν, γίνεται καστανόχρωμο. Οι νεαροί πελαργοί που δεν έχουν ακόμα ενηλικιωθεί έχουν ωχρό κόκκινο ως πορτοκαλί ράμφος και πόδια.

Σε 3-4 εβδομάδες οι νεοσσοί μπορούν και στέκονται για μερικά λεπτά στα πόδια τους και μετά από επτά εβδομάδες για ένα τέταρτο περίπου. Αποκτούν τα πρώτα τους φτερά στην τρίτη εβδομάδα από όταν γεννηθούν, αργότερα αρχίζουν να εξασκούνται στο πέταγμα. Αλλά και όταν αρχίσουν να πετούν, επί 15 μέρες ακόμη εξακολουθούν να τρέφονται από τους γονείς τους και να κοιμούνται στη φωλιά. Κατόπιν γίνονται ανεξάρτητοι.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας, εξασφάλισε και έδωσε στη δημοσιότητα τα πλάνα από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η οποία έχει στρέψει μια κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας στη φωλιά, ώστε όλοι να μπορούν να βλέπουν τη ζωή της οικογένειας των πελαργών στην Εγνατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here