Στο Νομό Θεσπρωτίας το Έλος Καλοδικίου, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι ένας σημαντικός υγροβιότοπος με μεγάλη οικολογική αξία.

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη φυτών. Η λίμνη είναι καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά, ενώ εκεί ζουν δεκάδες θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Χρυσαετοί, τσίφτηδες και γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν.

Πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα των Θεσπρωτών, Καλοδίκη. Έγινε γνωστή ως η «λίμνη με τα νούφαρα», τα οποία χάριζαν μια μοναδική εικόνα στους επισκέπτες.

Το βόρειο τμήμα της λίμνης καλυπτόταν από μεγάλα καταπράσινα φύλλα με άσπρα, κίτρινα ή ροζ λουλούδια και έτσι μεταμορφωνόταν σε ένα πολύχρωμο τοπίο..

Η λίμνη τροφοδοτούνταν από επιφανειακές και υπόγειες απορροές νερού από τους γύρω λόφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων. Παράλληλα, το μικρό πέτρινο φράγμα στη βορειοδυτική πλευρά τους έλους παρουσίαζε διαρροές 200 κυβικών μέτρων την ώρα.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας, να ανοίξει εντελώς το φράγμα. Παρά την προσπάθεια να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά….

Πριν από την καταστροφή της, η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Πλέον η εικόνα της είναι απογοητευτική. Παρουσιάζει έλλειψη νερού, σε πολλά σημεία της είναι αποξηραμένη και δεν θυμίζει σε τίποτα τη λίμνη που κάποτε έσφυζε από ζωή….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ