Έναν πραγματικό θησαυρό, αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό, διαθέτει η Ήπειρος και δεν είναι άλλος από τα βότανα με αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες που βρίσκει κανείς σε πολλές περιοχές της ορεινές ή μη.

Φυτά όπως το τσάι, η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η μέντα το μελισσόχορτο κ.α., ευδοκιμούν στον τόπο μας και μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά από νέους παραγωγούς οι οποίοι θα εξασφαλίσουν έτσι ένα καλό εισόδημα. Χρειάζονται όμως υποδομές, πρωτοβουλίες προβολής και δράσεις ενημέρωσης, κάτι που ήδη γίνεται από τον Δήμο Ζίτσας, ο οποίος έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προσδοκώντας πως θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε πρόσφατα διήμερο συνέδριο για τα βότανα της Ηπείρου, με τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να τονίζει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας για την περιοχή του.

Ποικίλες πρωτοβουλίες
Ποικίλες δράσεις έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την ανάπτυξη της καλλιέργειας και εμπορίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει εδώ και μία διετία συνεργασία με τον Γερμανικό Δήμο Σανκτ Λεόν-Ροτ, με στόχο την προώθηση και προβολή των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στην αγορά της Χαϊδελβέργης, μέσα από τη συνεργασία με δίκτυα καταναλωτών, την παροχή τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία βοτάνων και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ιδεών και καινοτόμων σχεδίων προώθησης και marketing για τη συγκεκριμένη αγορά.

Παράλληλα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων για την έναρξη σεμιναρίου κατάρτισης για την καλλιέργεια και διάθεση αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, ενώ στηρίζει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες του πρώτου Πανηπειρωτικού Συλλόγου Αρωματικών Φυτών διεκδικώντας μάλιστα από την Περιφέρεια και την ίδρυση αποστακτηρίου αιθέριων ελαίων στα όριά του, ενώ έχει κατασκευάσει υποδομές ύδρευσης σε αγρούς όπου καλλιεργούνται βότανα στη Ζίτσα, τα Πετράλωνα, το Γρίμποβο κ.α.. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις του κλάδου αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια.

Ο Μιχάλης Πλιάκος
Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.». ο Δήμαρχος Ζίτσας, «οι προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων στον Δήμο μας που είναι ένας Δήμος κατά βάση αγροτοκτηνοτροφικός, είναι διαρκείς και θα έχουν συνέχεια, καθώς βλέπουμε ότι κάποιες ντόπιες οικογένειες μπορούν να ζήσουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εξάλλου, οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια βοτάνων όπως το τσάι, η ρίγανη, η λεβάντα κ.α. στην περιοχή μας».

Εν ολίγοις, σημειώνει ο Μιχάλης Πλιάκος, η καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων αποτελεί για τον Δήμο Ζίτσας έναν πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Το συνέδριο
Διαδικτυακά επί ένα διήμερο διεξήχθη το συνέδριο με τίτλο «Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά: Ο θησαυρός της Ηπείρου».

Στόχος του, όπως και του έργου AGRIFARM, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε, ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για θέματα που αφορούν στη δημιουργία νέων συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα. Την πρώτη ημέρα έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από τους κ.κ. Νικόλαο Δημητριάδη, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας STRATIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, ανάδοχο του έργου AGRIFARM, Νικόλαο Γούση, Προϊστάμενο του τμήματος Προγραμματισμού & Οργάνωσης του Δήμου Ζίτσας και Σταύρο Τασιούλα, Προϊστάμενο Επιδοτήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων. Στη συνέχεια οι Έλληνες εταίροι του έργου παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς που το έργο ολοκληρώνεται.

Οι εισηγήσεις
Μεταξύ άλλων, η Πασχαλίνα Χατζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου, ενώ ο Απόστολος Γείτονας της STRATIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ – Υπεύθυνος υποκαταστήματος Ηπείρου, παρουσίασε για λογαριασμό του Δήμου Ζίτσας τις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον Δήμο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο, καθώς και εκείνες που προβλέπεται να υλοποιηθούν.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν θέματα όπως η δημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων από τη χλωρίδα του τόπου μας, η εφαρμογή που μπορούν να έχουν εκχυλίσματα από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά σε βιολειτουργικά προϊόντα στο μέλλον, αλλά και οι ενέργειες που έγιναν ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό cluster που θα συμβάλλει στην αειφορική αξιοποίηση της βιοποικιλότητας και των φυτογενετικών πόρων με έμφαση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Η δεύτερη ημέρα
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στις επιστημονικές καταγραφές των βοτάνων κάνοντας μία αναδρομή στην αρχαιότητα. Η Διαμάντω Λάζαρη, καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας Α.Π.Θ. μίλησε για τη συμβολή των ελληνικών βοτάνων στην υγεία και την διατροφή, ενώ η Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου, καθηγήτρια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη σημασία της ορθής καλλιεργητικής πρακτικής τους για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το συνέδριο έκλεισε με τον Δημήτριο Σγούρο, γεωπόνο M.L.A., ο οποίος στην εισήγησή του παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να κινηθεί ώστε να ξεκινήσει μια επιχείρηση πάνω στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τι χρηματοδότηση και οικονομική βοήθεια μπορεί να πάρει.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ